lekkie ciasto przepis – Zobacz na przepisy.pl

lekkie ciasto

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

5 łyżek

5 łyżek

1 łyżka

400 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywno i dodawać po jednym żółtku. Ubić na puch, następnie dodać cukier i pomalutku mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.

Krok 2

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Krok 3

Śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem (według smaku) i przełożyć biszkopt.

Krok 4

Wierzch posypać cynamonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • lekkie ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • lekkie ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • lekkie ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • lekkie ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • lekkie ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • lekkie ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • lekkie ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - lekkie ciastolekkie ciasto

Miłośnikom domowych łakoci proponujemy dziś przepis na lekkie ciasto, którego składniki to jedynie jajka, mąka, cukier, kakao, śmietana, cynamon i proszek do pieczenia. Nie trzeba być profesjonalnym cukiernikiem, aby przygotować nasze lekkie ciasto. Wystarczy kilkanaście minut spędzonych w kuchni, a po chwili pieczenia na stole pojawi się aromatyczny i pyszny deser, który przypadnie do gustu każdemu. Lekkie ciasto na biszkopcie nie potrzebuje także żadnych dodatków. Wystarczy śmietanowa masa i cynamon na wierzchu. Smacznego!

Dla kogo?

Ciasto lekkie polecamy każdemu, kto lubi domowe słodycze, oparte o delikatny biszkopt, przełożony aksamitną masą.

Na jaką okazję?

Ciasta lekkie to doskonały pomysł na codzienną porcję słodkości. Sprawdzą się także podczas różnego rodzaju uroczystości i świąt.

Czy wiesz, że?

Proszek do pieczenia został wynaleziony przez Ebena Nortona Horsforda, który eksperymentował z różnymi substancjami spożywczymi już od roku 1856. Zadaniem proszku jest spulchnienie ciasta, co następuje w wyniku połączenia suchej mieszaniny z wilgotnym ciastem. Powstające pęcherzyki powietrza spieniają masę, dzięki czemu zyskuje ona właściwą konsystencję i większą objętość.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie owocowe akcenty w deserach, do ciasta możecie podać w osobnym pojemniczku dowolne konfitury o kwaskowym smaku.