lekkie ciasto

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

5 łyżek

5 łyżek

1 łyżka

400 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywno i dodawać po jednym żółtku. Ubić na puch, następnie dodać cukier i pomalutku mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.

Krok 2

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Krok 3

Śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem (według smaku) i przełożyć biszkopt.

Krok 4

Wierzch posypać cynamonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • lekkie ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • lekkie ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • lekkie ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • lekkie ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • lekkie ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • lekkie ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • lekkie ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto Ptasie Mleczko
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - lekkie ciastolekkie ciasto

Miłośnikom domowych łakoci proponujemy dziś przepis na lekkie ciasto, którego składniki to jedynie jajka, mąka, cukier, kakao, śmietana, cynamon i proszek do pieczenia. Nie trzeba być profesjonalnym cukiernikiem, aby przygotować nasze lekkie ciasto. Wystarczy kilkanaście minut spędzonych w kuchni, a po chwili pieczenia na stole pojawi się aromatyczny i pyszny deser, który przypadnie do gustu każdemu. Lekkie ciasto na biszkopcie nie potrzebuje także żadnych dodatków. Wystarczy śmietanowa masa i cynamon na wierzchu. Smacznego!

Dla kogo?

Ciasto lekkie polecamy każdemu, kto lubi domowe słodycze, oparte o delikatny biszkopt, przełożony aksamitną masą.

Na jaką okazję?

Ciasta lekkie to doskonały pomysł na codzienną porcję słodkości. Sprawdzą się także podczas różnego rodzaju uroczystości i świąt.

Czy wiesz, że?

Proszek do pieczenia został wynaleziony przez Ebena Nortona Horsforda, który eksperymentował z różnymi substancjami spożywczymi już od roku 1856. Zadaniem proszku jest spulchnienie ciasta, co następuje w wyniku połączenia suchej mieszaniny z wilgotnym ciastem. Powstające pęcherzyki powietrza spieniają masę, dzięki czemu zyskuje ona właściwą konsystencję i większą objętość.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie owocowe akcenty w deserach, do ciasta możecie podać w osobnym pojemniczku dowolne konfitury o kwaskowym smaku.