Dip paprykowy - przepis na dip z pieczonej papryki | Przepisy.pl pixel

Dip paprykowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

363 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę, szalotkę, chili i czosnek zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 °C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie warzywa wyjmij i wystudź, obierz ze skóry, z papryki usuń gniazdo nasienne. Przełóż do miksera, wciśnij sok z cytryny i dodaj jajko.

Dip paprykowy - Krok 1

Krok 2

Całość miksuj powoli, dodając oliwę, aż sos zrobi się gęsty.

Dip paprykowy - Krok 2

Krok 3

Powstały sos przełóż do miseczki. Dopraw do smaku sosem sałatkowym Knorr i posiekaną kolendrą. Wymieszaj.

Dip paprykowy - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do dipu można dodać łyżeczkę wędzonej papryki w proszku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip ogórkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip paprykowyDip paprykowy

Pikantny dip paprykowy będzie smacznym uzupełnieniem grillowanych i pieczonych mięs, warzyw z rusztu oraz makaronów. Przygotujesz go dość szybko – wystarczy, że wcześniej upieczesz w piekarniku zawinięte w folię aluminiową: paprykę, czosnek, szalotkę oraz papryczkę chili. Po kilkunastu minutach warzywa powinny być gotowe. Przełóż je do miksera, dodaj sok z cytryny oraz jajko i powoli miksując, dolewaj oliwę. Kiedy sos zrobi się gęsty i gładki, przełóż go do miski i dopraw. Wykorzystaj do tego posiekaną kolendrę i sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem. Jeśli chcesz zagęścić całość, jeszcze podczas miksowania wsyp do niego uprażone wcześniej na patelni orzechy włoskie. Dip paprykowy będzie świetnie współgrał z wieloma przekąskami. Podawaj go w zestawieniu z pieczywem, deską serów oraz świeżymi warzywami. Będzie też doskonały do mięsnych i warzywnych szaszłyków. Z podanego powyżej przepisu dowiesz się, jak przygotować dip paprykowy. Wypróbuj ten smaczny dodatek w połączeniu ze swoimi ulubionymi daniami.