Makaron z dipem paprykowym z czosnkiem niedźwiedzim

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

29 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1.5 łyżki

1.5 łyżeczki

2 łyżki

4 łyżki

180 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i ułóż skórą do góry w brytfance.

Makaron z dipem paprykowym z czosnkiem niedźwiedzim - Krok 1

Krok 2

Wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika z termoobiegiem na około 20 minut. Z upieczonej papryki zdejmij skórkę i, po ostygnięciu, pokrój w kostkę.

Makaron z dipem paprykowym z czosnkiem niedźwiedzim - Krok 2

Krok 3

Na patelnię wlej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, przypraw pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim oraz sokiem z cytryny. Całość zmiksuj blenderem, dodaj Florę ProActiv Ugotowany makaron polej dipem paprykowym.

Makaron z dipem paprykowym z czosnkiem niedźwiedzim - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: witaminy A, witaminy E, witaminy C.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z dipem paprykowym z czosnkiem niedźwiedzimMakaron z dipem paprykowym z czosnkiem niedźwiedzim

Kolacja - ważne, aby była odpowiednio zbilansowana i nie obciążała żołądka przed snem. Warunki idealnego wieczornego posiłku pozwoli spełnić Ci przepis na makaron z dipem paprykowym z czosnkiem niedźwiedzim.

Dla kogo?

Masz podwyższony cholesterol i lubisz dania z włoską nutą? Jeśli tak, to ten przepis jest w sam raz dla Ciebie. Makaron z dipem paprykowym zachwyca intensywnym smakiem i aromatem.

Na zdrowie!

Chcąc zadbać o swoje zdrowie, a zwłaszcza o serce, powinieneś zwracać uwagę na produkty spożywcze przyczyniające się do utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. Staraj się eliminować ze swojej diety niekorzystne tłuszcze pochodzenia zwierzęcego na rzecz tych wartościowszych – roślinnych. Znajdziesz je między innymi w orzechach, oleju rzepakowym czy dobrych jakościowo tłuszczach do smarowania. Osobom z podwyższonym cholesterolem szczególnie polecane są te z dodatkiem steroli roślinnych, o których wiadomo, że skutecznie go obniżają. Podwyższone stężenie cholesterolu jest jednym z czynników ryzyka chorób serca. Jego utrzymanie na właściwym poziomie może zapobiegać wielu poważnym chorobom układu sercowo-naczyniowego, między innymi miażdżycy.

Czy wiesz, że?

Czosnek niedźwiedzi to roślina zarówno jadalna, jak i ozdobna. Ma podobne właściwości jak czosnek pospolity. Wyróżnia się pięknym ulistnieniem i kwiatami. Co ciekawe, można spożywać wszystkie jego elementy.