Makowiec (przekładaniec)

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżki

5 dekagramów

1 szczypta

krem:

0.5 kilograma

1 szklanka

0.25 opakowania

0.25 szklanki

2 sztuki

1 opakowanie

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszać drożdże, mleko, 1/2 łyżeczki cukru i 6 łyżek mąki.

Krok 2

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Krok 3

Mąkę z Kasią posiekać, dodać cukier, sól i jajka - dobrze rozgnieść.

Krok 4

Dodać wyrośnięte drożdże i dobrze wyrobić, na jednolitą masę.

Krok 5

Ciasto zawinąć w szmatkę i "utopić" w wodzie - do wypłynięcia (ok. 10 min.).

Krok 6

Mak moczymy gorącą wodą przez całą noc, następnie 2 razy mielimy i dodajemy resztę składników i mieszamy.

Krok 7

Ciasto i mak dzielimy na 2 części, ciasto wałkujemy dość cienko, rozsmarujemy nadzienie i rolujemy.

Krok 8

Wstawiamy na ok. 50 min. na 180*

Krok 9

Po upieczeniu możemy polać polewą - kupną lub zrobioną samodzielnie - Smacznego!;)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec (przekładaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec (przekładaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec (przekładaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec (przekładaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec (przekładaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec (przekładaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec (przekładaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej