Makowiec (przekładaniec)

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

436

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

5 dekagramów

0.5 szklanki

1 szklanka

0.25 szklanki

1 szczypta

0.25 opakowania

krem:

1

0.5 kilograma

1

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszać drożdże, mleko, 1/2 łyżeczki cukru i 6 łyżek mąki.

Krok 2

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Krok 3

Mąkę z Kasią posiekać, dodać cukier, sól i jajka - dobrze rozgnieść.

Krok 4

Dodać wyrośnięte drożdże i dobrze wyrobić, na jednolitą masę.

Krok 5

Ciasto zawinąć w szmatkę i "utopić" w wodzie - do wypłynięcia (ok. 10 min.).

Krok 6

Mak moczymy gorącą wodą przez całą noc, następnie 2 razy mielimy i dodajemy resztę składników i mieszamy.

Krok 7

Ciasto i mak dzielimy na 2 części, ciasto wałkujemy dość cienko, rozsmarujemy nadzienie i rolujemy.

Krok 8

Wstawiamy na ok. 50 min. na 180*

Krok 9

Po upieczeniu możemy polać polewą - kupną lub zrobioną samodzielnie - Smacznego!;)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej