Makowy torcik

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 łyżka

8 sztuk

1 łyżeczka

3 łyżki

30 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak sparzyć i odsączyć z wody.

Krok 2

Przepuścić dwa/trzy razy przez maszynkę do mielenia.

Krok 3

Z żółtek i cukru ukręcić kogel-mogel.

Krok 4

Stale ucierając (można ubijać mikserem) kolejno dodawać pozostałe dodatki..

Krok 5

Na końcu dodać oddzielnie ubitą na sztywno pianę z białek.

Krok 6

Lekko wymieszać.

Krok 7

Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę.

Krok 8

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu ok. 40 minut.

Krok 9

Następnego dnia przekroić ostrym nożem ciasto na 3 plastry.

Krok 10

Nasączyć ponczem (herbata lekko osłodzona z dodatkiem soku cytrynowego i zapachu rumowego lub odrobiny alkoholu).

Krok 11

Krem w proszku rozrobić z Kasią wg przepisu na opakowaniu.

Krok 12

Smarować kremem jak każdy tort.

Krok 13

Najlepszy krem waniliowy lub kawowy.

Krok 14

Ubrać siekanymi orzechami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej