Małże w sosie ziołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Małże w sosie ziołowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

125 mililitrów

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

250 mililitrów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Małże wyszoruj szczoteczką i usuń włókienka.

Krok 2

Cebulę pokrój na kostkę, a natki posiekaj.

Krok 3

Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę najlepiej w dużym garnku.

Krok 4

Dodaj wino oraz natki i doprowadź do wrzenia.

Krok 5

Wrzuć małże, przypraw pieprzem i gotuj pod przykryciem kilka minut. Małże wyjmij z garnka i rozłóż na talerzyki.

Krok 6

Wywar przecedź przez ściereczkę, wlej do czystego garnka i ponownie zagotuj.

Krok 7

Dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkiem, dobrze wymieszaj i polej małże otrzymanym sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
37 osób ogląda przepis:
Azjatycka zupa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej