
Składniki
1 sztuka
null
125 mililitrów
2 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
250 mililitrów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Małże wyszoruj szczoteczką i usuń włókienka.
Krok 2
Cebulę pokrój na kostkę, a natki posiekaj.
Krok 3
Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę najlepiej w dużym garnku.
Krok 4
Dodaj wino oraz natki i doprowadź do wrzenia.
Krok 5
Wrzuć małże, przypraw pieprzem i gotuj pod przykryciem kilka minut. Małże wyjmij z garnka i rozłóż na talerzyki.
Krok 6
Wywar przecedź przez ściereczkę, wlej do czystego garnka i ponownie zagotuj.
Krok 7
Dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkiem, dobrze wymieszaj i polej małże otrzymanym sosem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej