Małże w sosie ziołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Małże w sosie ziołowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

125 mililitrów

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

250 mililitrów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Małże wyszoruj szczoteczką i usuń włókienka.

Krok 2

Cebulę pokrój na kostkę, a natki posiekaj.

Krok 3

Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę najlepiej w dużym garnku.

Krok 4

Dodaj wino oraz natki i doprowadź do wrzenia.

Krok 5

Wrzuć małże, przypraw pieprzem i gotuj pod przykryciem kilka minut. Małże wyjmij z garnka i rozłóż na talerzyki.

Krok 6

Wywar przecedź przez ściereczkę, wlej do czystego garnka i ponownie zagotuj.

Krok 7

Dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkiem, dobrze wymieszaj i polej małże otrzymanym sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej