
Składniki
1 sztuka
null
125 mililitrów
2 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
250 mililitrów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Małże wyszoruj szczoteczką i usuń włókienka.
Krok 2
Cebulę pokrój na kostkę, a natki posiekaj.
Krok 3
Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę najlepiej w dużym garnku.
Krok 4
Dodaj wino oraz natki i doprowadź do wrzenia.
Krok 5
Wrzuć małże, przypraw pieprzem i gotuj pod przykryciem kilka minut. Małże wyjmij z garnka i rozłóż na talerzyki.
Krok 6
Wywar przecedź przez ściereczkę, wlej do czystego garnka i ponownie zagotuj.
Krok 7
Dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkiem, dobrze wymieszaj i polej małże otrzymanym sosem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej