Małże w sosie ziołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Małże w sosie ziołowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

125 mililitrów

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

250 mililitrów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Małże wyszoruj szczoteczką i usuń włókienka.

Krok 2

Cebulę pokrój na kostkę, a natki posiekaj.

Krok 3

Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę najlepiej w dużym garnku.

Krok 4

Dodaj wino oraz natki i doprowadź do wrzenia.

Krok 5

Wrzuć małże, przypraw pieprzem i gotuj pod przykryciem kilka minut. Małże wyjmij z garnka i rozłóż na talerzyki.

Krok 6

Wywar przecedź przez ściereczkę, wlej do czystego garnka i ponownie zagotuj.

Krok 7

Dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkiem, dobrze wymieszaj i polej małże otrzymanym sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Małże w sosie ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej