Matias z musem chrzanowym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

225

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

160 gramów

4 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

0.5 garść

0.5 garść

8 sztuk

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Matjasy opłucz i włóż do naczynia z zimną wodą na około 2 godziny. Szpinak połącz z sokiem z cytryny, śmietaną, tartym chrzanem, jogurtem i zmiksuj.

Matias z musem chrzanowym - Krok 1

Krok 2

Matjasy odsącz z wody, pokrój w kawałki i ułóż na półmisku.

Matias z musem chrzanowym - Krok 2

Krok 3

Na matjasy nałóż mus chrzanowy i posyp umytymi liśćmi botwinki (jeśli listki są duże, pokrój je na drobne kawałki).

Matias z musem chrzanowym - Krok 3

Krok 4

Podawaj z pieczywem razowym posmarowanym Florą ProActiv.

Matias z musem chrzanowym - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, witaminy E, witaminy D.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Matias z musem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Matias z musem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Matias z musem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Matias z musem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Matias z musem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Matias z musem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Matias z musem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Matias z musem chrzanowymMatias z musem chrzanowym

Zakończ dzień pyszną kolacją. Wypróbuj rewelacyjnego matiasa z musem chrzanowym. Wzbogać potrawę dodatkiem szpinaku i liśćmi botwiny. Jesteśmy pewni, że to danie na stałe zagości w Twoim jadłospisie.

Dla kogo?

To przepis na smaczną kolację, doskonały dla wielbicieli rybnych specjałów. Matias uatrakcyjniony o smakowity mus chrzanowy zaskoczy nas wyjątkowym, lekko ostrym smakiem.

Na zdrowie!

Mięso rybie powinniśmy spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Tłuste ryby, zwłaszcza młode śledzie, tzw. matiasy, są bardzo cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Nie bez powodów zaleca się ich regularnie dostarczanie ze względu na możliwą redukcję czynników ryzyka chorób serca . Są wskazane w jadłospisie osób zmagających się ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu.

Czy wiesz, że?

Mianem „matiasa” określa się młodego śledzia. To osobnik jeszcze przed osiągnięciem dojrzałości płciowej. Porcja 100 g dostarcza znaczącą ilość rybich, czyli tych najcenniejszych, kwasów omega 3 (1,39 g). Ich zalecane dzienne spożycia to 250 mg.