
Składniki
100 gramów
600 mililitrów
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
400 gramów
2 sztuki
300 gramów
150 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Po 5 minutach gotowania dodaj komosę ryżową i gotuj kolejne 5 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Krok 2
Cebulę, czosnek, papryczkę jalapeno pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
Krok 3
Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Pomidorki przekrój na pół. Dodaj na patelnię wraz z odsączoną fasolką, kukurydzą oraz soczewicą i komosą. Całość smaż kolejne 5 minut.
Krok 5
Dymkę pokrój w paski i połącz z sokiem limonkowym i śmietaną.
Krok 6
Kolendrę posiekaj i posyp nią potrawę. Podawaj z sosem śmietanowym na boku.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańska komosa ryżowa
Jakie dania są najlepsze? Takie, w których możesz wykorzystać jak największą liczbę składników i stworzyć z nich idealnie skomponowaną potrawę. Meksykańska komosa ryżowa z soczewicą, cebulą, czarną fasolką, kukurydzą, pomidorami i innymi dodatkami to przepis, który wykorzystasz zarówno na obiad, jak i kolację.
Dla kogo?
Dla fanów meksykańskich i warzywnych dań. Komosa ryżowa z warzywami trafi w gust fanów roślinnych specjałów.
Na jaką okazję?
Meksykańska komosa ryżowa to dobry pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację.
Czy wiesz, że?
Komosa ryżowa jest uprawiana w Ameryce Południowej. Może być używana jako zamiennik ryżu i ziemniaków. Jest łatwa w przygotowaniu oraz pasuje do wielu dań, więc zawsze warto mieć ją w swojej kuchni.
Dla urozmaicenia:
Potrawę możesz podać ze świeżym awokado. Będzie pysznie!