Meksykańska komosa ryżowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska komosa ryżowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

600 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

400 gramów

2 sztuki

300 gramów

150 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Po 5 minutach gotowania dodaj komosę ryżową i gotuj kolejne 5 minut, aż wszystko będzie miękkie.

Krok 2

Cebulę, czosnek, papryczkę jalapeno pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.

Krok 3

Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Pomidorki przekrój na pół. Dodaj na patelnię wraz z odsączoną fasolką, kukurydzą oraz soczewicą i komosą. Całość smaż kolejne 5 minut.

Krok 5

Dymkę pokrój w paski i połącz z sokiem limonkowym i śmietaną.

Krok 6

Kolendrę posiekaj i posyp nią potrawę. Podawaj z sosem śmietanowym na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska komosa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska komosa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska komosa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska komosa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska komosa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska komosa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska komosa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska komosa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska komosa ryżowaMeksykańska komosa ryżowa

Jakie dania są najlepsze? Takie, w których możesz wykorzystać jak największą liczbę składników i stworzyć z nich idealnie skomponowaną potrawę. Meksykańska komosa ryżowa z soczewicą, cebulą, czarną fasolką, kukurydzą, pomidorami i innymi dodatkami to przepis, który wykorzystasz zarówno na obiad, jak i kolację.

Dla kogo?

Dla fanów meksykańskich i warzywnych dań. Komosa ryżowa z warzywami trafi w gust fanów roślinnych specjałów.

Na jaką okazję?

Meksykańska komosa ryżowa to dobry pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację.

Czy wiesz, że?

Komosa ryżowa jest uprawiana w Ameryce Południowej. Może być używana jako zamiennik ryżu i ziemniaków. Jest łatwa w przygotowaniu oraz pasuje do wielu dań, więc zawsze warto mieć ją w swojej kuchni.

Dla urozmaicenia: 

Potrawę możesz podać ze świeżym awokado. Będzie pysznie!