Meksykańska komosa ryżowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska komosa ryżowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

600 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

400 gramów

2 sztuki

300 gramów

150 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Po 5 minutach gotowania dodaj komosę ryżową i gotuj kolejne 5 minut, aż wszystko będzie miękkie.

Krok 2

Cebulę, czosnek, papryczkę jalapeno pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.

Krok 3

Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Pomidorki przekrój na pół. Dodaj na patelnię wraz z odsączoną fasolką, kukurydzą oraz soczewicą i komosą. Całość smaż kolejne 5 minut.

Krok 5

Dymkę pokrój w paski i połącz z sokiem limonkowym i śmietaną.

Krok 6

Kolendrę posiekaj i posyp nią potrawę. Podawaj z sosem śmietanowym na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska komosa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska komosa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska komosa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska komosa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska komosa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska komosa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska komosa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska komosa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Poke z łososiem
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska komosa ryżowaMeksykańska komosa ryżowa

Jakie dania są najlepsze? Takie, w których możesz wykorzystać jak największą liczbę składników i stworzyć z nich idealnie skomponowaną potrawę. Meksykańska komosa ryżowa z soczewicą, cebulą, czarną fasolką, kukurydzą, pomidorami i innymi dodatkami to przepis, który wykorzystasz zarówno na obiad, jak i kolację.

Dla kogo?

Dla fanów meksykańskich i warzywnych dań. Komosa ryżowa z warzywami trafi w gust fanów roślinnych specjałów.

Na jaką okazję?

Meksykańska komosa ryżowa to dobry pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację.

Czy wiesz, że?

Komosa ryżowa jest uprawiana w Ameryce Południowej. Może być używana jako zamiennik ryżu i ziemniaków. Jest łatwa w przygotowaniu oraz pasuje do wielu dań, więc zawsze warto mieć ją w swojej kuchni.

Dla urozmaicenia: 

Potrawę możesz podać ze świeżym awokado. Będzie pysznie!