
Składniki
100 gramów
600 mililitrów
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
400 gramów
2 sztuki
300 gramów
150 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Po 5 minutach gotowania dodaj komosę ryżową i gotuj kolejne 5 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Krok 2
Cebulę, czosnek, papryczkę jalapeno pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
Krok 3
Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Pomidorki przekrój na pół. Dodaj na patelnię wraz z odsączoną fasolką, kukurydzą oraz soczewicą i komosą. Całość smaż kolejne 5 minut.
Krok 5
Dymkę pokrój w paski i połącz z sokiem limonkowym i śmietaną.
Krok 6
Kolendrę posiekaj i posyp nią potrawę. Podawaj z sosem śmietanowym na boku.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańska komosa ryżowa
Jakie dania są najlepsze? Takie, w których możesz wykorzystać jak największą liczbę składników i stworzyć z nich idealnie skomponowaną potrawę. Meksykańska komosa ryżowa z soczewicą, cebulą, czarną fasolką, kukurydzą, pomidorami i innymi dodatkami to przepis, który wykorzystasz zarówno na obiad, jak i kolację.
Dla kogo?
Dla fanów meksykańskich i warzywnych dań. Komosa ryżowa z warzywami trafi w gust fanów roślinnych specjałów.
Na jaką okazję?
Meksykańska komosa ryżowa to dobry pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację.
Czy wiesz, że?
Komosa ryżowa jest uprawiana w Ameryce Południowej. Może być używana jako zamiennik ryżu i ziemniaków. Jest łatwa w przygotowaniu oraz pasuje do wielu dań, więc zawsze warto mieć ją w swojej kuchni.
Dla urozmaicenia:
Potrawę możesz podać ze świeżym awokado. Będzie pysznie!