Meksykańska marynata do mięs przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska marynata do mięs

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

50 mililitrów

2 sztuki

8 gramów

1 łyżeczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę kolendry, pomidory zetrzyj na tarce, z limonki otrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Meksykańska marynata do mięs - Krok 1

Krok 2

Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.

Meksykańska marynata do mięs - Krok 2

Krok 3

Marynatę podziel na dwie części. Do jednej włóż mięso i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie mięso grilluj lub piecz.

Meksykańska marynata do mięs - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu mięso podawaj z pozostałą częścią marynaty lub zanurz w niej już upieczone kawałki mięsa.

Meksykańska marynata do mięs - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Chipotle można zastąpić ostrą wędzoną papryką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska marynata do mięsMeksykańska marynata do mięs

Marynata do mięsa jest sekretem pysznego posiłku. Należy namaczać w niej mięso przez co najmniej kilka godzin. Jej przygotowanie w domu jest bardzo proste, wystarczy zaledwie kilka składników. Spróbuj marynaty do mięsa po meksykańsku, a Twoja pieczeń będzie smaczna oraz niezwykle aromatyczna.

Dla kogo?

Dla każdego, kto chciałby przyrządzić pyszne mięso o wyrazistym smaku. Dobra marynata do mięsa to podstawa!

Na jaką okazję?

Meksykańska marynata do mięsa sprawdzi się zawsze wtedy, gdy zamierzasz piec lub grillować mięso. Twój obiad zyska smak z dalekich stron świata.

Czy wiesz, że?

Uniwersalna marynata jest zawsze dobrym wyborem. Zamarynuj w niej wieprzowinę, drób, wołowinę i jagnięcinę. Będzie pysznie!

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie udało Ci się dostać sosu z papryczki chipotle, możesz go zastąpić wędzoną papryką. Znajdziesz ją niemal w każdym sklepie.