Meksykańska marynata do mięs przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska marynata do mięs

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

50 mililitrów

2 sztuki

8 gramów

1 łyżeczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę kolendry, pomidory zetrzyj na tarce, z limonki otrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Meksykańska marynata do mięs - Krok 1

Krok 2

Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.

Meksykańska marynata do mięs - Krok 2

Krok 3

Marynatę podziel na dwie części. Do jednej włóż mięso i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie mięso grilluj lub piecz.

Meksykańska marynata do mięs - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu mięso podawaj z pozostałą częścią marynaty lub zanurz w niej już upieczone kawałki mięsa.

Meksykańska marynata do mięs - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Chipotle można zastąpić ostrą wędzoną papryką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska marynata do mięsMeksykańska marynata do mięs

Marynata do mięsa jest sekretem pysznego posiłku. Należy namaczać w niej mięso przez co najmniej kilka godzin. Jej przygotowanie w domu jest bardzo proste, wystarczy zaledwie kilka składników. Spróbuj marynaty do mięsa po meksykańsku, a Twoja pieczeń będzie smaczna oraz niezwykle aromatyczna.

Dla kogo?

Dla każdego, kto chciałby przyrządzić pyszne mięso o wyrazistym smaku. Dobra marynata do mięsa to podstawa!

Na jaką okazję?

Meksykańska marynata do mięsa sprawdzi się zawsze wtedy, gdy zamierzasz piec lub grillować mięso. Twój obiad zyska smak z dalekich stron świata.

Czy wiesz, że?

Uniwersalna marynata jest zawsze dobrym wyborem. Zamarynuj w niej wieprzowinę, drób, wołowinę i jagnięcinę. Będzie pysznie!

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie udało Ci się dostać sosu z papryczki chipotle, możesz go zastąpić wędzoną papryką. Znajdziesz ją niemal w każdym sklepie.