Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
50 mililitrów
2 sztuki
8 gramów
1 łyżeczka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę kolendry, pomidory zetrzyj na tarce, z limonki otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Krok 2
Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Marynatę podziel na dwie części. Do jednej włóż mięso i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie mięso grilluj lub piecz.
Krok 4
Po upieczeniu mięso podawaj z pozostałą częścią marynaty lub zanurz w niej już upieczone kawałki mięsa.
Dobra rada:
Chipotle można zastąpić ostrą wędzoną papryką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańska marynata do mięs
Marynata do mięsa jest sekretem pysznego posiłku. Należy namaczać w niej mięso przez co najmniej kilka godzin. Jej przygotowanie w domu jest bardzo proste, wystarczy zaledwie kilka składników. Spróbuj marynaty do mięsa po meksykańsku, a Twoja pieczeń będzie smaczna oraz niezwykle aromatyczna.
Dla kogo?
Dla każdego, kto chciałby przyrządzić pyszne mięso o wyrazistym smaku. Dobra marynata do mięsa to podstawa!
Na jaką okazję?
Meksykańska marynata do mięsa sprawdzi się zawsze wtedy, gdy zamierzasz piec lub grillować mięso. Twój obiad zyska smak z dalekich stron świata.
Czy wiesz, że?
Uniwersalna marynata jest zawsze dobrym wyborem. Zamarynuj w niej wieprzowinę, drób, wołowinę i jagnięcinę. Będzie pysznie!
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie udało Ci się dostać sosu z papryczki chipotle, możesz go zastąpić wędzoną papryką. Znajdziesz ją niemal w każdym sklepie.