Meksykańska marynata do mięs

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

50 mililitrów

2 sztuki

8 gramów

1 łyżeczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę kolendry, pomidory zetrzyj na tarce, z limonki otrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Meksykańska marynata do mięs - Krok 1

Krok 2

Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.

Meksykańska marynata do mięs - Krok 2

Krok 3

Marynatę podziel na dwie części. Do jednej włóż mięso i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie mięso grilluj lub piecz.

Meksykańska marynata do mięs - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu mięso podawaj z pozostałą częścią marynaty lub zanurz w niej już upieczone kawałki mięsa.

Meksykańska marynata do mięs - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Chipotle można zastąpić ostrą wędzoną papryką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska marynata do mięsMeksykańska marynata do mięs

Marynata do mięsa jest sekretem pysznego posiłku. Należy namaczać w niej mięso przez co najmniej kilka godzin. Jej przygotowanie w domu jest bardzo proste, wystarczy zaledwie kilka składników. Spróbuj marynaty do mięsa po meksykańsku, a Twoja pieczeń będzie smaczna oraz niezwykle aromatyczna.

Dla kogo?

Dla każdego, kto chciałby przyrządzić pyszne mięso o wyrazistym smaku. Dobra marynata do mięsa to podstawa!

Na jaką okazję?

Meksykańska marynata do mięsa sprawdzi się zawsze wtedy, gdy zamierzasz piec lub grillować mięso. Twój obiad zyska smak z dalekich stron świata.

Czy wiesz, że?

Uniwersalna marynata jest zawsze dobrym wyborem. Zamarynuj w niej wieprzowinę, drób, wołowinę i jagnięcinę. Będzie pysznie!

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie udało Ci się dostać sosu z papryczki chipotle, możesz go zastąpić wędzoną papryką. Znajdziesz ją niemal w każdym sklepie.