Meksykańska marynata do mięs przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska marynata do mięs

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

50 mililitrów

2 sztuki

8 gramów

1 łyżeczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę kolendry, pomidory zetrzyj na tarce, z limonki otrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Meksykańska marynata do mięs - Krok 1

Krok 2

Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.

Meksykańska marynata do mięs - Krok 2

Krok 3

Marynatę podziel na dwie części. Do jednej włóż mięso i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie mięso grilluj lub piecz.

Meksykańska marynata do mięs - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu mięso podawaj z pozostałą częścią marynaty lub zanurz w niej już upieczone kawałki mięsa.

Meksykańska marynata do mięs - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Chipotle można zastąpić ostrą wędzoną papryką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska marynata do mięs - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z soczewicy
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska marynata do mięsMeksykańska marynata do mięs

Marynata do mięsa jest sekretem pysznego posiłku. Należy namaczać w niej mięso przez co najmniej kilka godzin. Jej przygotowanie w domu jest bardzo proste, wystarczy zaledwie kilka składników. Spróbuj marynaty do mięsa po meksykańsku, a Twoja pieczeń będzie smaczna oraz niezwykle aromatyczna.

Dla kogo?

Dla każdego, kto chciałby przyrządzić pyszne mięso o wyrazistym smaku. Dobra marynata do mięsa to podstawa!

Na jaką okazję?

Meksykańska marynata do mięsa sprawdzi się zawsze wtedy, gdy zamierzasz piec lub grillować mięso. Twój obiad zyska smak z dalekich stron świata.

Czy wiesz, że?

Uniwersalna marynata jest zawsze dobrym wyborem. Zamarynuj w niej wieprzowinę, drób, wołowinę i jagnięcinę. Będzie pysznie!

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie udało Ci się dostać sosu z papryczki chipotle, możesz go zastąpić wędzoną papryką. Znajdziesz ją niemal w każdym sklepie.