Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę oraz cebulę pokrój w paseczki. Tuńczyka oraz okrę odcedź z zalewy.

Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą  - Krok 1

Krok 2

Na patelni z oliwą podsmaż cebulę oraz czosnek, następnie dodaj przyprawę jalapeno Knorr, 2 łyżki wody i duś kilka minut aż wszystko zmięknie i płyn wyparuje.

Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą  - Krok 2

Krok 3

Placek tortill posmaruj sosem Hellmann's, następnie posyp równomiernie warzywami, okrą, tuńczykiem i przykryj drugą tortillą. Czynność powtórz dwukrotnie aby wykorzystać całą tortillę oraz nadzienie.

Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą  - Krok 3

Krok 4

Przekładaną farszem tortillę połóż na suchej patelni i smaż z obu stron aż zrobi się rumiana. Podziel na trójkąty i podawaj.

Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do tortilli możesz dodać również świeżej kolendry. Doskonale smakuję z łyżką kwaśnej śmietany lub salsą pomidorową na boku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą

Kukurydza, fasola i piekielnie ostre przyprawy. Takie skojarzenia budzi zwykle kuchnia meksykańska. To zbyt duże uproszczenie. Dania pochodzące z tego kraju są aromatyczne, pachną egzotyką i oryginalnymi dodatkami. Zyskują na popularności także w Polsce, trafiając coraz częściej na nasze stoły pod różną postacią. Jeśli chcecie odkryć Meksyk, załóżcie sombrero i wypróbujcie przepis na meksykańską quesadillę z tuńczykiem i okrą.

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników meksykańskich smaków oraz tortilli w różnej postaci.

Na jaką okazję?

Quesadilla z tuńczykiem idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, ale także jako nowoczesna przekąska imprezowa.

Czy wiesz, że?

Tortilla pszenna jest podstawowym składnikiem quesadilli wywodzącym się z północnego Meksyku. W pozostałych częściach kraju używa się wersji kukurydzianej.

Dla urozmaicenia:

Egzotyczny smak quesadilli podkreśli świeża kolendra. Danie idealnie smakuje także z łyżką kwaśniej śmietany lub podaną na boku salsą pomidorową.