Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą
łatwe
31 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
200 gramów
2 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę oraz cebulę pokrój w paseczki. Tuńczyka oraz okrę odcedź z zalewy.
Krok 2
Na patelni z oliwą podsmaż cebulę oraz czosnek, następnie dodaj przyprawę jalapeno Knorr, 2 łyżki wody i duś kilka minut aż wszystko zmięknie i płyn wyparuje.
Krok 3
Placek tortill posmaruj sosem Hellmann’s, następnie posyp równomiernie warzywami, okrą, tuńczykiem i przykryj drugą tortillą. Czynność powtórz dwukrotnie aby wykorzystać całą tortillę oraz nadzienie.
Krok 4
Przekładaną farszem tortillę połóż na suchej patelni i smaż z obu stron aż zrobi się rumiana. Podziel na trójkąty i podawaj.
Dobra rada:
Do tortilli możesz dodać również świeżej kolendry. Doskonale smakuję z łyżką kwaśnej śmietany lub salsą pomidorową na boku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańska quesadilla z tuńczykiem i okrą
Kukurydza, fasola i piekielnie ostre przyprawy. Takie skojarzenia budzi zwykle kuchnia meksykańska. To zbyt duże uproszczenie. Dania pochodzące z tego kraju są aromatyczne, pachną egzotyką i oryginalnymi dodatkami. Zyskują na popularności także w Polsce, trafiając coraz częściej na nasze stoły pod różną postacią. Jeśli chcecie odkryć Meksyk, załóżcie sombrero i wypróbujcie przepis na meksykańską quesadillę z tuńczykiem i okrą.
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników meksykańskich smaków oraz tortilli w różnej postaci.
Na jaką okazję?
Quesadilla z tuńczykiem idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, ale także jako nowoczesna przekąska imprezowa.
Czy wiesz, że?
Tortilla pszenna jest podstawowym składnikiem quesadilli wywodzącym się z północnego Meksyku. W pozostałych częściach kraju używa się wersji kukurydzianej.
Dla urozmaicenia:
Egzotyczny smak quesadilli podkreśli świeża kolendra. Danie idealnie smakuje także z łyżką kwaśniej śmietany lub podaną na boku salsą pomidorową.