Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

70

405 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

824 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1374 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

10 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

1 pęczek

1 opakowanie

50 mililitrów

100 mililitrów

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Plastry ananasa pokrój w małe cząstki, zachowaj sok.

Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym - Krok 1

Krok 2

Imbir obierz i zetrzyj na tarce, a chilli, czosnek i kolendrę drobno posiekaj – i podziel te składniki na pół. Jedną część dodaj do mięsa mielonego, resztę zachowaj do sosu.

Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym - Krok 2

Krok 3

Mięso z przyprawami i sosem sojowym dokładnie wymieszaj, uformuj z niego małe kulki, obtocz je w mące ziemniaczanej, a następnie obsmaż na patelni na złoty kolor.

Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym - Krok 3

Krok 4

Do obsmażonego mięsa dodaj drugą połowę zachowanych składników do sosu, podsmaż chwilę, wlej sos z ananasa, dodaj Klopsiki w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr i ketchup. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym - Krok 4

Krok 5

Dodaj mrożone warzywa oraz cząstki ananasa. Danie dopraw do smaku, dodając ocet łyżka po łyżce. Wszystko razem gotuj 2- 3 minuty. Gotowe mięsne kulki podawaj na białym ryżu.

Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym możesz podać udekorowane ziarnami sezamu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnymMięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym

Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym to dobra alternatywa dla popularnego kurczaka, podawanego w takiej właśnie formie. W tym sosie znajdziesz bogate połączenie smaków. Słodyczy dodaje mu ananas, kwaskowatości ocet, a odrobinę ostrości czosnek oraz papryczka chili. Orientalny charakter sosu podkreśla świeży imbir – słodki, ostry i jednocześnie orzeźwiający, o korzennym aromacie. Żeby mięso nabrało niecodziennego smaku, połącz je z chili i kolendrą, a następnie uformuj z niego niewielkich rozmiarów kulki. Podsmażaj je chwilę na złoty kolor, a potem zalej sokiem z ananasa w puszce. Na jego podstawie przygotuj sos o smaku pomidorowym, który doda nieco więcej słodyczy. Połącz go z warzywami orientalnymi oraz pokrojonym w kostkę ananasem. Powoli dodawaj do sosu ocet, próbując, czy potrawa nie staje się zbyt kwaśna. Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym podawaj z białym ryżem. Dobry będzie np. basmati albo jaśminowy, czyli gatunki długoziarniste, które ugotujesz na sypko. Przygotuj najbliższy obiad z naszym przepisem.