Muffinki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

526

298 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

150 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

1 opakowanie

100 gramów

125 gramów

100 gramów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę na muffinki natłuścić i wstawić do lodówki.

Krok 2

Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC.

Krok 3

Rozpuścić Kasię na małym ogniu i odstawić do wystygnięcia w chłodne miejsce.

Krok 4

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito do miski.

Krok 5

Wsypać kakao, cukier, cukier waniliowy, posiekane orzechy, pokrojoną czekoladę i razem wymieszać.

Krok 6

Mleko roztrzepać razem z jajkami.

Krok 7

Płynne składniki połączyć z sypkimi i energicznie wymieszać.

Krok 8

Formy muffinkowe wypełniamy masą i pieczemy. UWAGA! Jeśli nie masz w domu formy do pieczenia muffinek, możesz użyć do pieczenia foremek na babeczki.

Krok 9

Aby zrobić wzorki na muffinkach należy przed posypaniem cukrem pudrem położyć na wierzch muffinki np. widelec lub łyżeczkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Muffinki waniliowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MuffinkiMuffinki

Muffinki są rodzajem ciasta, które wypieka się w małych porcjach. Swoim kształtem przypominają równie popularne cupcakes, lecz nie są tak słodkie i przeważnie nie pokrywa się ich lukrem. Nazwa muffin wywodzi się od słowa „muffe” albo „moufflet”. Pierwsze z nich odnosi się do popularnego w Niemczech rodzaju ciasta, drugie natomiast pochodzi z języka francuskiego i oznacza „miękki chleb”. Muffinki serwuje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo często podawane są one w foremce lub w ozdobnym papierku do pieczenia. Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje tego deseru: muffinki angielskie oraz amerykańskie. Pierwsze posiadają formę płaskiego ciasta drożdżowego, które smaży się do wyrośnięcia na rozgrzanej płycie. Po raz pierwszy tego typu deser pojawił się w X wieku naszej ery, kiedy to ciasto umieszczano w specjalnych obręczach, a następnie kładziono na gorącej patelni lub blaszce. Jeżeli chodzi natomiast o muffinki amerykańskie, to do ich wyrobu stosuje się rzadkie ciasto, zbliżone do naleśnikowego, a drożdże zastępuje się proszkiem do pieczenia (w przeszłości rolę spulchniacza pełnił tu podaż). W połowie XVII wieku wydrukowany został pierwszy oficjalny przepis na muffiny, a na angielskich ulicach spotkać można było tzw. „muffin men” zachęcających do kupna tej słodkości.