Muffinki frittata przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffinki frittata

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
330 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

425 osób wydrukowało

Pobierz pdf

818 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 łyżki

1 szklanka

100 gramów

masa:

6 sztuk

0.5 szklanki

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mąkę z majonezem i masłem. Ciasto szybko zagnieć i wstaw do zamrażalki. Mocno schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Wykrój koła wielkości foremek do muffinek. Ciastem wyściel spód foremek. Foremkę z ciastem wstaw do lodówki.

Muffinki frittata - Krok 1

Krok 2

Cukinie zetrzyj na tarce z grubym okiem, cebulę i paprykę pokrój w kostkę, pomidorki przetnij na pół. Czosnek rozetrzyj na desce na miazgę.

Muffinki frittata - Krok 2

Krok 3

Mleko zagotuj i połącz z przyprawą czerwone curry, roztartym czosnkiem. Odstaw na bok, aby ostygło, dodaj jajka i dokładnie całość wymieszaj.

Muffinki frittata - Krok 3

Krok 4

Rozdrobnione warzywa pomieszaj z serem, pozostawiając jednak kilka łyżek sera do posypania po wierzchu. Warzywa umieść w foremkach z ciastem, zalej mlekiem z jajkami , posyp z wierzchu serem.

Muffinki frittata - Krok 4

Krok 5

Całość wstaw do nagrzanego do 160*C piekarnika na około 40 minut.

Muffinki frittata - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do mufinek zawsze możesz dodać ostrej papryki aby delikatnie wzmocnić smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki frittata - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffinki frittataMuffinki frittata

Muffinki frittata to ciekawa alternatywa dla klasycznych wytrawnych babeczek. Są smaczne, puszyste i pełne dodatków. Frittata, czyli włoski omlet, smażony i dopiekany w piekarniku, stanowi ich nadzienie. Spód foremek, np. silikonowych, wyłóż kruchym ciastem przygotowanym odpowiednio wcześniej. Schłodź je i przygotuj jajeczno-mleczną masę. Zacznij od podgrzania mleka z wyrazistymi przyprawami, w tym curry madras i pieprzem. Pamiętaj, by jajka i mleko łączyć dopiero wtedy, kiedy płyn wystygnie. Foremki wypełnij dodatkami: świeżymi warzywami, np. cukinią, papryką, pomidorkami i szalotką, oraz serem cheddar, najlepiej o ostrym smaku. Pasować będą także oliwki, suszone pomidory i szynka. Wybierz te dodatki, które lubisz najbardziej. Zalej foremki masą jajeczną. Muffinki frittata posyp serem przed włożeniem ich do piekarnika. Najlepiej będą smakowały na ciepło, ale sprawdzą się także jaki zimna przekąska. Podawaj je z różnego rodzaju sałatkami. Sprawdź nasz przepis i upiecz je. Życzymy smacznego.