Muffinki z bakaliami i marcepanem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

52 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

50 gramów

3 łyżki

150 mililitrów

200 gramów

50 gramów

2 łyżeczki

50 gramów

50 gramów

6 sztuk

100 gramów

50 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do pieczenia muffinek natłuść lub wyłóż papierowymi foremkami. 125 g Kasi połącz z jajkami, mlekiem oraz cukrem i zmiksuj na gładką masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do miksowanych składników i wymieszaj.

Krok 2

Marcepan pokrój w drobną kostkę i dodaj wraz z migdałowym aromatem, migdałami, rodzynkami oraz skórką cytrynową i pomarańczową do ciasta. Wymieszaj. Powstałą masę nałóż do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wykonaj próbę suchego patyczka, aby upewnić się, czy ciastka odpowiednio się upiekły.

Krok 3

25 gram Kasi rozpuść w rondelku. Upieczone muffinki odstaw na 2-3 minuty. Po tym czasie każdą muffinkę posmaruj Kasią i obficie posyp cukrem pudrem. Bakaliowe muffinki wystudź a potem już tylko rozkoszuj się ich smakiem.

Krok 4

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

1

Opinie o przepisie

  • Maria Męzik

    Maria Męzik

    W przepisie jest podane mleko 150 ml,a w wykonaniu nie jest wymienione, w którym momencie trzeba go dodać ???

    Odpowiedz Odpowiedz

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffinki z bakaliami i marcepanemMuffinki z bakaliami i marcepanem

Jeśli lubisz muffinki, ale szukasz inspiracji na przygotowanie ich w oryginalnej odsłonie, to przepis na te z bakaliami i marcepanem powinien Cię zainteresować. Słodycz marcepanu współgra z bakaliami, tworząc intensywne połączenie smaków i zapachów. Rodzynki, skórka pomarańczowa i cytrynowa są wyraźnie wyczuwalne w cieście i doskonale pasują na jesienno-zimowy czas. Migdały nadają całości delikatności. Dodatkowo, dzięki orzechowemu aromatowi, babeczki będą miały wyrazisty zapach. Dla przełamania słodyczy możesz dodać do muffinek suszoną żurawinę, wówczas będzie można w nich wyczuć lekko kwaskowy posmak. Przed wyjęciem babeczek z piekarnika, koniecznie sprawdź patyczkiem, czy ciasto go nie oblepia – jeśli tak się stanie, to oznaka, że nie są jeszcze upieczone. Muffinki z bakaliami i marcepanem to eleganckie ciastka o charakterystycznym smaku, które pasują na każdą okazję – możesz podać je na przyjęciu, podczas rodzinnego spotkania, a także zabrać jako drugie śniadanie do pracy. Pobierz listę składników, a potem upiecz pyszne babeczki według naszego przepisu. Koniecznie napisz, jak smakowały!