Muffinkowe wariacje

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

3 łyżki

0.5 opakowania

0.75 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw włączamy piekarnik i nagrzewamy do 200°C.

Krok 2

W międzyczasie w garnku rozpuszczamy Kasię, jajka roztrzepujemy z mlekiem.

Krok 3

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól.

Krok 4

Wszystko to mieszamy, robimy dołek i wlewamy jajka z mlekiem, oraz przestudzoną, ale wciąż jeszcze płynną Kasię.

Krok 5

Wszystko mieszamy krótko i energicznie, ale niezbyt dokładnie, bo ciasto ma być grudkowate.

Krok 6

Ciastem wypełniamy foremki do ¾ ich wysokości.

Krok 7

Posypujemy gruboziarnistym cukrem i pieczemy przez 20 -25 minut.

Krok 8

Po wyjęciu z piekarnika czekamy i dopiero potem wyjmujemy je z foremek (jeśli metalowe).

Krok 9

Do tego podstawowego ciasta możemy dorzucać: jagody, maliny, czarne porzeczki, kawałki truskawek, posiekaną czekoladę, marmoladę, dżem, bakalie, posiekane oliwki, ser żółty starty na tarce jarzynowej, zioła.

Krok 10

Wierzch zaś można posypać cukrem pudrem, płatkami migdałowymi, polać lukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinkowe wariacje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinkowe wariacje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinkowe wariacje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinkowe wariacje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinkowe wariacje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinkowe wariacje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinkowe wariacje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babeczki cytrynowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej