Naleśniki z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
896 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

408 osób wydrukowało

Pobierz pdf

555 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 mililitrów

100 gramów

0.5 szklanki

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

30 gramów

2 łyżki

3 sztuki

0.5 szklanki

300 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1/3 truskawek zasyp cukrem, a następnie zmiksuj przy użyciu blendera. Pozostałe truskawki pokrój w ćwiartki i wymieszaj z powstałym sosem. Miętę pokrój w cienkie paski i dodaj do owoców.

Naleśniki z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Do miski wbij jajka, następnie dodaj pozostałe składniki – mąkę, mleko, wodę, olej oraz miód i wymieszaj uzyskując ciasto o gładkiej konsystencji.

Naleśniki z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Naleśniki z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Na usmażone naleśniki nałóż owoce i zroluj. Żaroodporne naczynie wysmaruj margaryną i ułóż w nim naleśniki. Polej następnie syropem klonowym i posyp migdałami oraz orzechami. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz 8 minut w temperaturze 175 stopni. Udekoruj listkami mięty lub melisy.

Naleśniki z truskawkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

3

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 03.06.2025

    Z syropem klonowym mniam, tylko zamiast margaryny masło bym dodała. Lepszy smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Polska Gacek

    Polska Gacek , 22.03.2017

    Ok Pierwszy raz spotykam się z tym że jest to bardzo smaczne!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Wołoszyn

    Patrycja Wołoszyn , 13.08.2016

    Rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tortilla z krewetkami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej