Paska Ukraińska

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

583

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

0.5 opakowania

0.5 sztuki

0.5 szklanki

0.25 łyżeczki

8 dekagramów

1 sztuka

1 kilogram

0.5 litra

10 dekagramów

5 łyżek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miseczki skrusz drożdże, dodaj trochę cukru i mąki i rozprowadź ciepłym mlekiem tak, aby masa uzyskała konsystencję gęstej śmietany. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

W tym czasie utrzyj żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy drożdże wyrosną, dodaj je do pozostałej mąki i utartych żółtek. Dolej resztę podgrzanego mleka, posól.

Krok 3

Zagniataj do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, dodaj stopioną Kasię, olej i skórkę cytrynową. Zagnieć i znowu odstaw do wyrośnięcia. Dodaj rodzynki, zagnieć ponownie i napełnij (do połowy) natłuszczone formy. Odstaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Kiedy ciasto wypełni formy, posmaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem i upiecz w temp. 160-180 C (nie ustawiaj termoobiegu).

Krok 5

Najlepiej piec je najpierw przez 30 min., tylko od spodu, a potem dopiec na rumiano przy włączonej górnej i dolnej grzałce.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej