Paska Ukraińska

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

783

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 dekagramów

0.5 szklanki

1 kilogram

0.5 litra

8 sztuk

10 dekagramów

5 łyżek

0.5 opakowania

0.25 łyżeczki

1 sztuka

10 dekagramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miseczki skrusz drożdże, dodaj trochę cukru i mąki i rozprowadź ciepłym mlekiem tak, aby masa uzyskała konsystencję gęstej śmietany. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

W tym czasie utrzyj żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy drożdże wyrosną, dodaj je do pozostałej mąki i utartych żółtek. Dolej resztę podgrzanego mleka, posól.

Krok 3

Zagniataj do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, dodaj stopioną Kasię, olej i skórkę cytrynową. Zagnieć i znowu odstaw do wyrośnięcia. Dodaj rodzynki, zagnieć ponownie i napełnij (do połowy) natłuszczone formy. Odstaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Kiedy ciasto wypełni formy, posmaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem i upiecz w temp. 160-180 C (nie ustawiaj termoobiegu).

Krok 5

Najlepiej piec je najpierw przez 30 min., tylko od spodu, a potem dopiec na rumiano przy włączonej górnej i dolnej grzałce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paska Ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paska Ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paska Ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paska Ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paska Ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paska Ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paska Ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej