Pieczarki faszerowane mięsem wołowym i warzywami, surówka z cykorii i pomarańczy, chleb graham

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 plastry

2 sztuki

2 łyżeczki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wołowe podsmaż na patelni na połowie łyżeczki oleju rzepakowego.

Pieczarki faszerowane mięsem wołowym i warzywami, surówka z cykorii i pomarańczy, chleb graham - Krok 1

Krok 2

Przygotuj warzyw: marchewkę, pietruszkę i ogonki pieczarek utrzyj na tarce jarzynowej, pora pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej resztę oleju rzepakowego i dodaj rozdrobnione warzywa. Duś do momentu odparowania wody. Następnie dodaj usmażone mięso wołowe, posiekaną natkę pietruszki, mielone otręby i siemię lniane. dokładnie wymieszaj.

Pieczarki faszerowane mięsem wołowym i warzywami, surówka z cykorii i pomarańczy, chleb graham - Krok 2

Krok 3

Kapelusze pieczarek napełnij farszem, połóż po plasterku mozzarelli i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez ok. 20 minut.

Pieczarki faszerowane mięsem wołowym i warzywami, surówka z cykorii i pomarańczy, chleb graham - Krok 3

Krok 4

Cykorię umyj, następnie pokrój w cienkie paski. Pomarańczę obierz ze skóry, podziel na cząstki, pokrój w mniejsze kawałki. Orzechy włoskie drobno posiekaj.

Pieczarki faszerowane mięsem wołowym i warzywami, surówka z cykorii i pomarańczy, chleb graham - Krok 4

Krok 5

Cykorię przełóż do miseczki, dodaj pomarańczę, siekane orzechy, skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Dokładnie wymieszaj.

Pieczarki faszerowane mięsem wołowym i warzywami, surówka z cykorii i pomarańczy, chleb graham - Krok 5

Krok 6

Faszerowane pieczarki podawaj z surówką z cykorii i pieczywem posmarowanym Florą ProActiv.

Pieczarki faszerowane mięsem wołowym i warzywami, surówka z cykorii i pomarańczy, chleb graham - Krok 6
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, niacyny, witaminy B12, witaminy D, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarki faszerowane mięsem wołowym i warzywami, surówka z cykorii i pomarańczy, chleb graham - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarki faszerowane mięsem wołowym i warzywami, surówka z cykorii i pomarańczy, chleb graham - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarki faszerowane mięsem wołowym i warzywami, surówka z cykorii i pomarańczy, chleb graham - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarki faszerowane mięsem wołowym i warzywami, surówka z cykorii i pomarańczy, chleb graham - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarki faszerowane mięsem wołowym i warzywami, surówka z cykorii i pomarańczy, chleb graham - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarki faszerowane mięsem wołowym i warzywami, surówka z cykorii i pomarańczy, chleb graham - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarki faszerowane mięsem wołowym i warzywami, surówka z cykorii i pomarańczy, chleb graham - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej