
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
4 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
200 gramów
2 łyżki
4 sztuki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynie razem ze skórą pokrój w cząstki, posiekaj drobno igiełki rozmarynu, cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.

Krok 2
W misce pomieszaj syrop klonowy, kilka kropel soku z cytryny oraz otartą skórkę, chili, rozmaryn, czarnuszkę i sezam.

Krok 3
W powstałym sosie obtocz kawałki dyni, ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, możesz jeśli uznasz to za koniecznie lekko posolić warzywo. Dynię wstaw do nagrzanego piekarnika do 200*C na około 15 minut. Pozostaw marynatę.

Krok 4
W międzyczasie chleb pita posmaruj z wierzchu 1 łyżką oliwy, oprósz za'atarem, opiecz na patelni albo dołóż do pieczonej dyni.

Krok 5
Rukolę, pozostałą oliwę i sok z cytryny wlej do miski z pozostałą marynatą.

Krok 6
Sałatę dokładnie wymieszaj w powstałym sosie, wyłóż ją na talerz, umieść na niej upieczoną dynię. Dołóż ciepły zgrillowany chleb rwąc go na kawałki. Polej z wierzchu sosem czosnkowym z ziołami Hellmann's Garlic&Herb.


Dobra rada:
Idealnym dopełnieniem sałatki będą prażone pestki z dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona dynia
W niecałe pół godziny możesz przygotować przekąskę, która zachwyci każdego. Delikatna i aromatyczna pieczona dynia, występująca w towarzystwie nieco ostrzejszej rukoli, to prawdziwa gwiazda wieczoru! Zaserwuj ją wtedy, kiedy potrzebujesz przyrządzić niebanalny smakołyk. Do dzieła!
Dla kogo?
Pieczona dynia to przepis idealny dla wszystkich wielbicieli dyni i sałatek w każdej postaci. Będzie pysznie!
Na jaką okazję?
Lekka kolacja to świetna okazja do tego, aby podać pieczoną dynię. Przepis wykorzystuj zwłaszcza w trakcie sezonu dyniowego.
Czy wiesz, że?
Owoce dyni mogą przybierać spore rozmiary. W rekordowych przypadkach potrafią osiągać nawet 800 kg wagi!
Dla urozmaicenia
Jeśli nie posiadasz piekarnika lub planujesz grilla, to dynię równie dobrze możesz przyrządzić na ruszcie. Smacznego!


































