Pieczona dynia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona dynia

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

heart
66 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

200 gramów

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynie razem ze skórą pokrój w cząstki, posiekaj drobno igiełki rozmarynu, cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.

Pieczona dynia - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj syrop klonowy, kilka kropel soku z cytryny oraz otartą skórkę, chili, rozmaryn, czarnuszkę i sezam.

Pieczona dynia - Krok 2

Krok 3

W powstałym sosie obtocz kawałki dyni, ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, możesz jeśli uznasz to za koniecznie lekko posolić warzywo. Dynię wstaw do nagrzanego piekarnika do 200*C na około 15 minut. Pozostaw marynatę.

Pieczona dynia - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie chleb pita posmaruj z wierzchu 1 łyżką oliwy, oprósz za'atarem, opiecz na patelni albo dołóż do pieczonej dyni.

Pieczona dynia - Krok 4

Krok 5

Rukolę, pozostałą oliwę i sok z cytryny wlej do miski z pozostałą marynatą.

Pieczona dynia - Krok 5

Krok 6

Sałatę dokładnie wymieszaj w powstałym sosie, wyłóż ją na talerz, umieść na niej upieczoną dynię. Dołóż ciepły zgrillowany chleb rwąc go na kawałki. Polej z wierzchu sosem czosnkowym z ziołami Hellmann's Garlic&Herb.

Pieczona dynia - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Idealnym dopełnieniem sałatki będą prażone pestki z dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona dyniaPieczona dynia

W niecałe pół godziny możesz przygotować przekąskę, która zachwyci każdego. Delikatna i aromatyczna pieczona dynia, występująca w towarzystwie nieco ostrzejszej rukoli, to prawdziwa gwiazda wieczoru! Zaserwuj ją wtedy, kiedy potrzebujesz przyrządzić niebanalny smakołyk. Do dzieła!

Dla kogo?

Pieczona dynia to przepis idealny dla wszystkich wielbicieli dyni i sałatek w każdej postaci. Będzie pysznie!

Na jaką okazję?

Lekka kolacja to świetna okazja do tego, aby podać pieczoną dynię. Przepis wykorzystuj zwłaszcza w trakcie sezonu dyniowego.

Czy wiesz, że?

Owoce dyni mogą przybierać spore rozmiary. W rekordowych przypadkach potrafią osiągać nawet 800 kg wagi!

Dla urozmaicenia

Jeśli nie posiadasz piekarnika lub planujesz grilla, to dynię równie dobrze możesz przyrządzić na ruszcie. Smacznego!