Kaczka po poznańsku - wielkopolsku: pieczona | Przepisy.pl pixel

Kaczka po poznańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
423 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

461 osób wydrukowało

Pobierz pdf

794 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

25 gramów

75 dekagramów

50 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyj i przetnij na pół. Poodcinaj skrzydła, szyję i kręgosłup.

Kaczka po poznańsku - Krok 1

Krok 2

Mięso zamarynuj w startym czosnku i Przyprawie do mięs Knorr przez 12 godzin.

Kaczka po poznańsku - Krok 2

Krok 3

Połówki kaczki obsmaż na smalcu. Następnie wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 1,5 godziny.

Kaczka po poznańsku - Krok 3

Krok 4

Słoninę i cebulę pokrój w kostkę. Usmaż w rondlu, dodaj poszatkowaną kapustę.

Kaczka po poznańsku - Krok 4

Krok 5

Po chwili smażenia dodaj margarynę, podlej wodą oraz winem. Duś 30 minut.

Kaczka po poznańsku - Krok 5

Krok 6

Dopraw kapustę do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Oprósz mąką, dokładnie wymieszaj.

Kaczka po poznańsku - Krok 6

Krok 7

Miękką kaczkę podziel na porcje, obłóż kapustą i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz kolejne 30 minut w 150 stopniach. Najlepiej smakuje z ziemniakami, pyzami lub kopytkami.

Kaczka po poznańsku - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Zibi Zibiko

    Zibi Zibiko , 03.12.2017

    pyszne i łatwe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Kuczewska

    Urszula Kuczewska , 03.12.2016

    Ta kaczka mi nie odpowiada, obsmażanie tłustej kaczki na tłuszczu to nie dla mnie. Wolę kaczkę pieczoną w piekarniku, a ta jeszcze przypalona.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka po poznańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka po poznańskuKaczka po poznańsku

Kaczka po poznańsku pieczona w czerwonej kapuście z dodatkiem słoniny, cebuli oraz soku z cytryny jest wyjątkowo soczysta. Mięso najpierw marynuje się przez dość długi czas, natarte czosnkiem i przyprawami, a następnie podsmaża. Dzięki temu jest pikantne i dobrze komponuje się z dość łagodnym smakiem kapusty. Podczas pieczenia warto od czasu do czasu polać je powstałym sosem. Kaczkę po poznańsku serwuje się z pyzami lub kopytkami. Będzie dobrze współgrała również z gotowanymi ziemniakami. Ze względu na czerwoną kapustę, warzywny dodatek nie jest konieczny. Jednak jeśli nie wyobrażasz sobie dania z mięsem bez świeżych warzyw, serwuj do kaczki sałatkę. Sprawdzi się np. roszponka ze startą marchewką, suszoną żurawiną, ogórkiem szklarniowym i musztardowo-miodowym sosem. Kaczka z kapustą stanowić będzie smaczny obiad. Sprawdzi się również na spotkaniach z przyjaciółmi. Tak przyrządzony drób zasmakuje zwłaszcza fanom pieczonych mięs. Przygotuj tę smaczną potrawę według podanego przepisu. Smacznego.