Pieczona kaczka z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

151

1601 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1619 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

30 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj kaczkę i oczyść. Natrzyj obficie przyprawą Knorr z wierzchu oraz w środku.

Pieczona kaczka z warzywami - Krok 1

Krok 2

Obierz warzywa, pokrój w centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzej Ramę i smaż wszystkie warzywa przez kilka minut. Dodaj zioła, przyprawy oraz miód.

Pieczona kaczka z warzywami - Krok 2

Krok 3

Faszeruj kaczkę smażonymi warzywami. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w rozgrzanym do 150°C piekarniku przez około 90 minut. Przez ostatnie 15 minut pieczenia zwiększ temperaturę do 200°C tak, aby skórka zrobiła się rumiana. Podawaj z kaszą lub kopytkami.

Pieczona kaczka z warzywami - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • merry21

    merry21

    "Tak" super przepis, dodała bym jeszcze do farszu por i kawałki jabłek , dla wyraźniejszego smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brygida Kowalczyk

    Brygida Kowalczyk

    pyszne!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Flieger

    Marek Flieger

    Prosty i pyszny. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona kaczka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona kaczka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona kaczka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona kaczka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona kaczka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona kaczka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona kaczka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona kaczka z warzywamiPieczona kaczka z warzywami

Pieczona kaczka z warzywami przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Zwłaszcza, jeśli podasz ją w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i lampki czerwonego, wytrawnego wina. Popularna w kuchni staropolskiej kaczka uważana jest, na równi z gęsiną, za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. W ostatnim czasie, po latach bycia w cieniu indyka i kurczaka, powraca do łask – nie powinnaś mieć więc problemu, by ją kupić. Wybierając kaczkę pamiętaj, że najsmaczniejsze są młode okazy, ważące maksymalnie do dwóch kilogramów. Jeśli chcesz, żeby przyrządzona przez ciebie kaczka była krucha i soczysta, posłuchaj rady doświadczonych kucharzy i nie nakłuwaj jej podczas pieczenia. Aby sprawdzić, czy jest już gotowa, lepiej chwycić skrzydełko i poruszyć nim. Jeśli jest luźne, to znak, że czas wyciągnąć kaczkę z piekarnika i podawać na stół.