Pieczone żeberka w sosie musztardowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

21 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Co pasuje do PIECZONYCH ŻEBEREK W SOSIE MUSZTARDOWYM? Jasne piwo, to oczywiste. Wlałem je nawet do sosu. Mniam.

Krok 2

Każdy płat żeberek przekrój na dwie części wzdłuż kości i usuń błonkę. Mięso oprósz solą i pieprzem, a potem obtocz w mące i strząśnij jej nadmiar. Usmaż żeberka z każdej strony na sklarowanym maśle, tak aby było dość mocno przyrumienione. Pamiętaj, aby obsmażyć także boki żeberek, aby z mięsa nie wypływał sok. Mięso odwracaj szczypcami i nie nakłuwaj go widelcem - w ten sposób nie wyschnie w trakcie pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Żeberka ułóż w brytfannie i wstaw do piekarnika na 5 minut. Z patelni, na której smażyłeś żeberka, wylej zużyty tłuszcz. Włóż margarynę i zeszklij cebulę. Wlej piwo, wymieszaj i dodaj śmietanę. Wymieszaj jeszcze raz, gotuj, aż zobaczysz, że w sosie robią się bąbelki. Wtedy dodaj musztardę, wsyp kapary, przypraw do smaku. Polej żeberka i od razu podawaj.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej