Pieczone żeberka w sosie musztardowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

21 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Co pasuje do PIECZONYCH ŻEBEREK W SOSIE MUSZTARDOWYM? Jasne piwo, to oczywiste. Wlałem je nawet do sosu. Mniam.

Krok 2

Każdy płat żeberek przekrój na dwie części wzdłuż kości i usuń błonkę. Mięso oprósz solą i pieprzem, a potem obtocz w mące i strząśnij jej nadmiar. Usmaż żeberka z każdej strony na sklarowanym maśle, tak aby było dość mocno przyrumienione. Pamiętaj, aby obsmażyć także boki żeberek, aby z mięsa nie wypływał sok. Mięso odwracaj szczypcami i nie nakłuwaj go widelcem - w ten sposób nie wyschnie w trakcie pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Żeberka ułóż w brytfannie i wstaw do piekarnika na 5 minut. Z patelni, na której smażyłeś żeberka, wylej zużyty tłuszcz. Włóż margarynę i zeszklij cebulę. Wlej piwo, wymieszaj i dodaj śmietanę. Wymieszaj jeszcze raz, gotuj, aż zobaczysz, że w sosie robią się bąbelki. Wtedy dodaj musztardę, wsyp kapary, przypraw do smaku. Polej żeberka i od razu podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone żeberka w sosie musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone żeberka w sosie musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone żeberka w sosie musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone żeberka w sosie musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone żeberka w sosie musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone żeberka w sosie musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone żeberka w sosie musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone żeberka w sosie musztardowymPieczone żeberka w sosie musztardowym

Przepis na żeberka w sosie musztardowym to połączenie tradycji kulinarnej i nowoczesnego zestawienia smaków. Odpowiednie przygotowanie mięsa, poprzez jego smażenie na patelni, gwarantuje, że żeberka po wyjęciu z piekarnika będą soczyste i kruche. Danie to skradnie kulinarne serca każdego miłośnika pieczonej wieprzowiny. Sos, z dodatkiem śmietany, cebuli, kaparów oraz ostrej musztardy wzbogaca smak żeberek, nadając im wyrazistości. Pamiętajcie jedynie, aby dokładnie obsmażyć żeberka, dzięki czemu podczas pieczenia mięso nie będzie się wysuszać. To klucz do uzyskania wyjątkowego smaku tej potrawy.

Dla kogo?

Żeberka w sosie musztardowym przypadną do gustu każdemu miłośnikowi pieczonej wieprzowiny.

Na jaką okazję?

Żeberka doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe.

Czy wiesz, że?

Wieprzowina jest jednym z najczęściej spożywanych mięs w Polsce. Ustępuje pierwszeństwa jedynie drobiowi. Na popularność tego mięsa ma wpływ między innymi polska tradycja kulinarna, w której wieprzowina odgrywa dużą rolę, a także cena, znacznie niższa od wołowiny.

Dla urozmaicenia:

Żeberka możesz serwować ze świeżym pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami.