Pierniczki choinkowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

30 dekagramów

20 dekagramów

1 łyżka

1 łyżeczka

1

10 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Przesiać mąkę. Zagrzać miód i wrzucić przyprawę do piernika.

Krok 3

Gorącym miodem zaparzyć mąkę.

Krok 4

Wyrabiać na stolnicy nożem tak jak kruche ciasto.

Krok 5

Gdy ciasto ostygnie, dodać cukier i sodę, kakao.

Krok 6

Potem jajko.

Krok 7

Wyrobić na gładkie ciasto.

Krok 8

Pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę.

Krok 9

Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać pierniczki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej