Piernik przekładany bitą śmietaną

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

440

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 szklanki

1 opakowanie

4 sztuki

1 łyżka

null gramów

0.5 litra

null gramów

1 sztuka

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miód, cukier, Kasię zagotować - ostudzić.

Krok 2

Miksować, dodając kolejno: całe jajka, sodę, przyprawę do piernika, mąkę -ciasto powinno być dość luźne (konsystencja gęstej śmietany), ciasto do blaszki nakłada się łyżką.

Krok 3

Pieczemy 3-4 placki (w zależności od wielkości blachy).

Krok 4

Przekładamy bitą śmietanę: schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, gdy śmietana zgęstnieje, dodajemy sok z cytryny i dowolny zapach i przekładamy placki.

Krok 5

Ciasto jest bardzo pulchne, więc uwaga, aby śmietany nie było za dużo, bo placki rozmokną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik przekładany bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik przekładany bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik przekładany bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik przekładany bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik przekładany bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik przekładany bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik przekładany bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
PIERNIK z jabłkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej