Piernik z burakami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

26

216 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

405 osób wydrukowało

Pobierz pdf

616 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

15 gramów

150 gramów

100 gramów

3 sztuki

350 gramów

10 gramów

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

lukier:

100 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki ugotuj razem ze skórką, następnie zahartuj zimną wodą, przestudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Piernik z burakami - Krok 1

Krok 2

Kasię roztop w rondelku i wymieszaj z miodem i jajkami. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do pierników i cynamonem.

Piernik z burakami - Krok 2

Krok 3

Do mąki z dodatkami dodaj Kasię z miodem i jajkami, i wymieszaj

Piernik z burakami - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj starte na tarce i odsączone na sicie buraki, i powtórnie wymieszaj. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaj śmietankę.

Piernik z burakami - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełóż do formy keksowej o wymiarach 10 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w 180 st. C.

Piernik z burakami - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzyj z cynamonem i 2-3 łyżkami wody. Jeszcze ciepłe ciasto polej lukrem i zostaw do wystygnięcia.

Piernik z burakami - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 30.10.2019

    upiekę na święto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina  Jaroszewska

    Alina Jaroszewska , 21.12.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piernik z burakamiPiernik z burakami

Jeśli chcesz urozmaicić smak klasycznego piernika, pieczonego najczęściej w okresie świąt Bożego Narodzenia, to przepis na ciasto z dodatkiem buraków na pewno Cię zainteresuje. Piernik z burakami to doskonała propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią warzywne akcenty w wypiekach. Aby go przygotować, na początek ugotuj buraki razem ze skórką. Następnie zahartuj je zimną wodą i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kostkę do pieczenia rozpuść, mieszając ją z miodem i jajkami. W osobnej misce połącz natomiast mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników, cynamonem i sodą. Na koniec dodaj do tego roztopioną wcześniej kostkę oraz buraki (starte i odsączone na sicie). Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy keksowej i piecz w temperaturze 180° C. Do dekoracji możesz użyć cukru pudru utartego z cynamonem i wymieszanego z wodą, listków świeżej mięty lub wiórków z białej czekolady. Pobierz listę niezbędnych składników i przygotuj pyszny piernik z burakami według naszego przepisu.