
Składniki
500 gramów
2 sztuki
3 kilogramy
0.5 kilograma
0.5 sztuki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz i posiekaj, kiełbasę pokrój w plasterki.
Krok 2
Ziemniaki ugotuj w wodzie z dodatkiem Kostek Rosołu z kury Knorr.
Krok 3
Następnie odlej połowę wody, zasyp mąką, przykryj i gotuj na małym ogniu 10 minut.
Krok 4
Przestudź i ugnieć dokładnie.
Krok 5
Kiełbasę podsmaż, dodaj do niej cebule, przypraw pieprzem i podduś. Po kilkunastu minutach wlej ¾ szklanki wody i duś pod przykryciem około 0,5 godziny.
Krok 6
Masę ziemniaczaną nakładaj łyżką na talerz, formując owalne kluski. Polej sosem z kiełbasy i cebuli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej