
Składniki
500 gramów
2 sztuki
3 kilogramy
0.5 kilograma
0.5 sztuki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz i posiekaj, kiełbasę pokrój w plasterki.
Krok 2
Ziemniaki ugotuj w wodzie z dodatkiem Kostek Rosołu z kury Knorr.
Krok 3
Następnie odlej połowę wody, zasyp mąką, przykryj i gotuj na małym ogniu 10 minut.
Krok 4
Przestudź i ugnieć dokładnie.
Krok 5
Kiełbasę podsmaż, dodaj do niej cebule, przypraw pieprzem i podduś. Po kilkunastu minutach wlej ¾ szklanki wody i duś pod przykryciem około 0,5 godziny.
Krok 6
Masę ziemniaczaną nakładaj łyżką na talerz, formując owalne kluski. Polej sosem z kiełbasy i cebuli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































