Pierożki z kuchni lubelskiej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierożki z kuchni lubelskiej

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

3 kilogramy

0.5 kilograma

0.5 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i posiekaj, kiełbasę pokrój w plasterki.

Krok 2

Ziemniaki ugotuj w wodzie z dodatkiem Kostek Rosołu z kury Knorr.

Krok 3

Następnie odlej połowę wody, zasyp mąką, przykryj i gotuj na małym ogniu 10 minut.

Krok 4

Przestudź i ugnieć dokładnie.

Krok 5

Kiełbasę podsmaż, dodaj do niej cebule, przypraw pieprzem i podduś. Po kilkunastu minutach wlej ¾ szklanki wody i duś pod przykryciem około 0,5 godziny.

Krok 6

Masę ziemniaczaną nakładaj łyżką na talerz, formując owalne kluski. Polej sosem z kiełbasy i cebuli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierożki z kuchni lubelskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierożki z kuchni lubelskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierożki z kuchni lubelskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierożki z kuchni lubelskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierożki z kuchni lubelskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierożki z kuchni lubelskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierożki z kuchni lubelskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierożki z kuchni lubelskiej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej