Pierś z gęsi (duszona) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z gęsi (duszona)

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

3

heart
28 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

100 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

70 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 3

W garnku rozpuść smalec przesmaż na nim mięso.

Krok 1

Pierś z gęsi oczyść z błon, a następnie umyj, natrzyj majerankiem i Delikatem Knorr.

Krok 4

Pokrój cebulę, marchew i pietruszkę w bardzo cienkie plastry, a kalarepę w kostkę. Następnie warzywa dodaj do garnka i duś na wolnym ogniu.

Krok 5

Dolewaj na zmianę wino i bulion. Pamiętaj jednak, aby ostatnim razem polać gęś rosołem, w celu pozbycia się intensywnego, winnego zapachu.

Krok 2

W rondlu zagotuj 1 szklankę wody i rozprowadź Bulionetkę Bulion drobiowy Knorr.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z gęsi (duszona) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z gęsi (duszona) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z gęsi (duszona) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z gęsi (duszona) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z gęsi (duszona) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z gęsi (duszona) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z gęsi (duszona) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z gęsi (duszona) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej