Pierś z indyka pod warzywną pierzynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

50 przepisów - 10 dni

Pierś z indyka pod warzywną pierzynką

Autor: mgr inż. Paulina Gąsiewska

ratingratingratingratingrating

5

heart
276 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

320 gramów

1.2 kilograma

4 sztuki

8 sztuk

200 gramów

2 sztuki

4 łyżki

80 gramów

4 łyżki

8 łyżeczek

2 łyżeczki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na grubej tarce, dodaj koncentrat pomidorowy, miód i podsmaż na patelni na oleju rzepakowym. Dodaj tymianek i wymieszaj.

Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - Krok 1

Krok 2

Pierś z indyka przykryj lekko twardymi warzywami, posyp serem mozzarella i upiecz w piekarniku (175 st. C / 15-18 min.)

Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - Krok 2

Krok 3

Obgotowane ziemniaki pokrój w plastry i upiecz w piekarniku. Pod koniec pieczenia posyp kminkiem.

Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - Krok 3

Krok 4

Podawaj z mizerią z jogurtem naturalnym.

Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - Krok 4
mgr inż. Paulina  Gąsiewska

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, cynku, witaminy B1, miedzi, witamina B2, witaminy B12, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, niacyny, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej