Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1.5 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

1 pęczek

6 łyżek

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową mieszamy z dwoma łyżkami oliwy lub oleju, nacieramy przekrojoną na 3 kotlety pierś z kurczaka.

Krok 2

Smażymy na patelni z grubym dnem (ja użyłam żeliwnej) bez dodatkowego tłuszczu.

Krok 3

Masło roztapiamy, dodajmy 1,5 łyżki mąki i energicznie mieszamy aż połączy się dokładnie z tłuszczem. Dodajemy mleko, śmietanę i sok z cytryny. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy opłukany i drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron (najlepiej średnie nitki ze szpinakiem) gotujemy do miekkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), rozkładamy na talerze. Polewamy sosem cytrynowo- koperkowym.

Krok 4

Podsmażone piersi z kurczaka kroimy w kostkę i rozkładamy na makaronie z sosem. Płatki migdałowe prażymy na rozgrzenej patelni i częścią posypujemy piersi z kurczaka, a częścią dekorujemy boki talerza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej