Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1.5 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

1 pęczek

6 łyżek

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową mieszamy z dwoma łyżkami oliwy lub oleju, nacieramy przekrojoną na 3 kotlety pierś z kurczaka.

Krok 2

Smażymy na patelni z grubym dnem (ja użyłam żeliwnej) bez dodatkowego tłuszczu.

Krok 3

Masło roztapiamy, dodajmy 1,5 łyżki mąki i energicznie mieszamy aż połączy się dokładnie z tłuszczem. Dodajemy mleko, śmietanę i sok z cytryny. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy opłukany i drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron (najlepiej średnie nitki ze szpinakiem) gotujemy do miekkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), rozkładamy na talerze. Polewamy sosem cytrynowo- koperkowym.

Krok 4

Podsmażone piersi z kurczaka kroimy w kostkę i rozkładamy na makaronie z sosem. Płatki migdałowe prażymy na rozgrzenej patelni i częścią posypujemy piersi z kurczaka, a częścią dekorujemy boki talerza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej