Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą
łatwe
41 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
5 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
500 gramów
4 sztuki
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory oraz ziemniaki umyj. Ziemniaki obierz. Pokrój pomidory oraz ziemniaki w większe kawałki. Cebulę pokrój na ćwiartki. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Fasolkę przekrój na pół. Jaja ugotuj na twardo. Chili i czosnek posiekaj.
Krok 2
W szerokim i dużym rondlu podsmaż na oleju kurczaka. Jak będzie rumiany odstaw go na bok i zacznij smażyć cebulą oraz czosnek.
Krok 3
Po chwili smażenia dodaj przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Następnie dodaj pomidory, ponownie kurczaka, ziemniaki, chili, rosół Knorr i wlej 800 ml wody. Całość gotuj ok. 20 minut aż kurczak i ziemniaki zrobią się miękkie.
Krok 5
eraz dodaj fasolkę i ponownie całość duś ok. 10 minut aż fasolka zmięknie. Głębokie naczynie wyłóż plackiem tortilli i tak podawaj kurczaka z gotowanym jajkiem.

Dobra rada:
Jeśli nie lubisz pikantnych potraw nie dodawaj świeżego chili. Słodkie ziemniaki możesz zastąpić dynią.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą
Specjalnością wielu indyjskich restauracji jest kurczak tikka masala, marynowany w przyprawach i jogurcie. W naszej recepturze stawiamy nie tylko na soczyste mięso, ale także na bogactwo warzywnych dodatków. Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej i smaczniej – czas na pikantnego kurczaka masala z batatami, jajkiem i tortillą!
Dla kogo?
Dla kucharzy, którzy nie boją się wyzwań i pysznego zamieszania. Pomysł na przepis pochodzi z kulinariów indyjskich, ale dzisiaj proponujemy zestawić je z akcentami równie temperamentnej kuchni meksykańskiej. Będzie się działo!
Na jaką okazję?
Kurczak masala ze słodkimi ziemniakami i tortillą nie zasługuje, by cieszyć się nim w pojedynkę. Podajcie go podczas weekendowych lub świątecznych posiedzeń przy stole, kiedy cała rodzina jest w komplecie.
Czy wiesz, że?
W przepisie znajdziecie zieloną fasolkę. Warto próbować też innych odmian. Niezwykłe strączki nie tylko pierwszorzędnie smakują, ale mają również zdolność pobierania z powietrza azotu i przetwarzania go w naturalny nawóz dla innych roślin.
Dla urozmaicenia:
Kurczaka można zamienić na mięso indyka. Należy jednak wziąć pod uwagę, że nieco wydłuży to czas przyrządzenia potrawy.