Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą
łatwe
44 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
5 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
500 gramów
4 sztuki
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory oraz ziemniaki umyj. Ziemniaki obierz. Pokrój pomidory oraz ziemniaki w większe kawałki. Cebulę pokrój na ćwiartki. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Fasolkę przekrój na pół. Jaja ugotuj na twardo. Chili i czosnek posiekaj.
Krok 2
W szerokim i dużym rondlu podsmaż na oleju kurczaka. Jak będzie rumiany odstaw go na bok i zacznij smażyć cebulą oraz czosnek.
Krok 3
Po chwili smażenia dodaj przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Następnie dodaj pomidory, ponownie kurczaka, ziemniaki, chili, rosół Knorr i wlej 800 ml wody. Całość gotuj ok. 20 minut aż kurczak i ziemniaki zrobią się miękkie.
Krok 5
eraz dodaj fasolkę i ponownie całość duś ok. 10 minut aż fasolka zmięknie. Głębokie naczynie wyłóż plackiem tortilli i tak podawaj kurczaka z gotowanym jajkiem.

Dobra rada:
Jeśli nie lubisz pikantnych potraw nie dodawaj świeżego chili. Słodkie ziemniaki możesz zastąpić dynią.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą
Specjalnością wielu indyjskich restauracji jest kurczak tikka masala, marynowany w przyprawach i jogurcie. W naszej recepturze stawiamy nie tylko na soczyste mięso, ale także na bogactwo warzywnych dodatków. Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej i smaczniej – czas na pikantnego kurczaka masala z batatami, jajkiem i tortillą!
Dla kogo?
Dla kucharzy, którzy nie boją się wyzwań i pysznego zamieszania. Pomysł na przepis pochodzi z kulinariów indyjskich, ale dzisiaj proponujemy zestawić je z akcentami równie temperamentnej kuchni meksykańskiej. Będzie się działo!
Na jaką okazję?
Kurczak masala ze słodkimi ziemniakami i tortillą nie zasługuje, by cieszyć się nim w pojedynkę. Podajcie go podczas weekendowych lub świątecznych posiedzeń przy stole, kiedy cała rodzina jest w komplecie.
Czy wiesz, że?
W przepisie znajdziecie zieloną fasolkę. Warto próbować też innych odmian. Niezwykłe strączki nie tylko pierwszorzędnie smakują, ale mają również zdolność pobierania z powietrza azotu i przetwarzania go w naturalny nawóz dla innych roślin.
Dla urozmaicenia:
Kurczaka można zamienić na mięso indyka. Należy jednak wziąć pod uwagę, że nieco wydłuży to czas przyrządzenia potrawy.