Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

5 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

500 gramów

4 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory oraz ziemniaki umyj. Ziemniaki obierz. Pokrój pomidory oraz ziemniaki w większe kawałki. Cebulę pokrój na ćwiartki. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Fasolkę przekrój na pół. Jaja ugotuj na twardo. Chili i czosnek posiekaj.

Krok 2

W szerokim i dużym rondlu podsmaż na oleju kurczaka. Jak będzie rumiany odstaw go na bok i zacznij smażyć cebulą oraz czosnek.

Krok 3

Po chwili smażenia dodaj przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Następnie dodaj pomidory, ponownie kurczaka, ziemniaki, chili, rosół Knorr i wlej 800 ml wody. Całość gotuj ok. 20 minut aż kurczak i ziemniaki zrobią się miękkie.

Krok 5

eraz dodaj fasolkę i ponownie całość duś ok. 10 minut aż fasolka zmięknie. Głębokie naczynie wyłóż plackiem tortilli i tak podawaj kurczaka z gotowanym jajkiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie lubisz pikantnych potraw nie dodawaj świeżego chili. Słodkie ziemniaki możesz zastąpić dynią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortilląPikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą

Specjalnością wielu indyjskich restauracji jest kurczak tikka masala, marynowany w przyprawach i jogurcie. W naszej recepturze stawiamy nie tylko na soczyste mięso, ale także na bogactwo warzywnych dodatków. Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej i smaczniej – czas na pikantnego kurczaka masala z batatami, jajkiem i tortillą!

Dla kogo?

Dla kucharzy, którzy nie boją się wyzwań i pysznego zamieszania. Pomysł na przepis pochodzi z kulinariów indyjskich, ale dzisiaj proponujemy zestawić je z akcentami równie temperamentnej kuchni meksykańskiej. Będzie się działo!

Na jaką okazję?

Kurczak masala ze słodkimi ziemniakami i tortillą nie zasługuje, by cieszyć się nim w pojedynkę. Podajcie go podczas weekendowych lub świątecznych posiedzeń przy stole, kiedy cała rodzina jest w komplecie.

Czy wiesz, że?

W przepisie znajdziecie zieloną fasolkę. Warto próbować też innych odmian. Niezwykłe strączki nie tylko pierwszorzędnie smakują, ale mają również zdolność pobierania z powietrza azotu i przetwarzania go w naturalny nawóz dla innych roślin.

Dla urozmaicenia:

Kurczaka można zamienić na mięso indyka. Należy jednak wziąć pod uwagę, że nieco wydłuży to czas przyrządzenia potrawy.