Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
64 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

5 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

500 gramów

4 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory oraz ziemniaki umyj. Ziemniaki obierz. Pokrój pomidory oraz ziemniaki w większe kawałki. Cebulę pokrój na ćwiartki. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Fasolkę przekrój na pół. Jaja ugotuj na twardo. Chili i czosnek posiekaj.

Krok 2

W szerokim i dużym rondlu podsmaż na oleju kurczaka. Jak będzie rumiany odstaw go na bok i zacznij smażyć cebulą oraz czosnek.

Krok 3

Po chwili smażenia dodaj przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Następnie dodaj pomidory, ponownie kurczaka, ziemniaki, chili, rosół Knorr i wlej 800 ml wody. Całość gotuj ok. 20 minut aż kurczak i ziemniaki zrobią się miękkie.

Krok 5

eraz dodaj fasolkę i ponownie całość duś ok. 10 minut aż fasolka zmięknie. Głębokie naczynie wyłóż plackiem tortilli i tak podawaj kurczaka z gotowanym jajkiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie lubisz pikantnych potraw nie dodawaj świeżego chili. Słodkie ziemniaki możesz zastąpić dynią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortilląPikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą

Specjalnością wielu indyjskich restauracji jest kurczak tikka masala, marynowany w przyprawach i jogurcie. W naszej recepturze stawiamy nie tylko na soczyste mięso, ale także na bogactwo warzywnych dodatków. Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej i smaczniej – czas na pikantnego kurczaka masala z batatami, jajkiem i tortillą!

Dla kogo?

Dla kucharzy, którzy nie boją się wyzwań i pysznego zamieszania. Pomysł na przepis pochodzi z kulinariów indyjskich, ale dzisiaj proponujemy zestawić je z akcentami równie temperamentnej kuchni meksykańskiej. Będzie się działo!

Na jaką okazję?

Kurczak masala ze słodkimi ziemniakami i tortillą nie zasługuje, by cieszyć się nim w pojedynkę. Podajcie go podczas weekendowych lub świątecznych posiedzeń przy stole, kiedy cała rodzina jest w komplecie.

Czy wiesz, że?

W przepisie znajdziecie zieloną fasolkę. Warto próbować też innych odmian. Niezwykłe strączki nie tylko pierwszorzędnie smakują, ale mają również zdolność pobierania z powietrza azotu i przetwarzania go w naturalny nawóz dla innych roślin.

Dla urozmaicenia:

Kurczaka można zamienić na mięso indyka. Należy jednak wziąć pod uwagę, że nieco wydłuży to czas przyrządzenia potrawy.