
Składniki
3 sztuki
1.5 szklanki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
4 łyżki
2 łyżki
3 sztuki
1 litr
2 sztuki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż dokładnie opłukaj, dodaj sól i wrzuć do bulionu Knorr. Gotuj pod przykryciem przez 45 minut, tak by ryż był miękki i wchłonie prawie cały bulion.
Krok 2
Pieczarki pokrój na plasterki, selera i cebulę posiekaj, a czosnek zmiażdż.
Krok 3
Ryż odsącz i przykryj, aby nie wystygł.
Krok 4
Na 2 łyżki rozgrzanego masła wrzuć cebulę i selera i duś, do momentu gdy będą miękkie.
Krok 5
Dorzuć czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty.
Krok 6
Wszystko dorzuć do ryżu.
Krok 7
Rozgrzej pozostałe masło i podsmaż grzyby, po czym dodaj je do ryżu. Wrzuć również posiekaną natką i tymianek. Wszystko razem dobrze wymieszaj i podawaj.

Dobra rada:
Ryż dziki możesz wykorzystywać także do sałatek – wypróbuj go w połączeniu z fetą, czerwoną cebulą i pomidorem w sałatce śródziemnomorskiej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































