Pilaw z dzikim ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pilaw z dzikim ryżem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1.5 szklanki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

4 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

1 litr

2 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż dokładnie opłukaj, dodaj sól i wrzuć do bulionu Knorr. Gotuj pod przykryciem przez 45 minut, tak by ryż był miękki i wchłonie prawie cały bulion.

Krok 2

Pieczarki pokrój na plasterki, selera i cebulę posiekaj, a czosnek zmiażdż.

Krok 3

Ryż odsącz i przykryj, aby nie wystygł.

Krok 4

Na 2 łyżki rozgrzanego masła wrzuć cebulę i selera i duś, do momentu gdy będą miękkie.

Krok 5

Dorzuć czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty.

Krok 6

Wszystko dorzuć do ryżu.

Krok 7

Rozgrzej pozostałe masło i podsmaż grzyby, po czym dodaj je do ryżu. Wrzuć również posiekaną natką i tymianek. Wszystko razem dobrze wymieszaj i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Ryż dziki możesz wykorzystywać także do sałatek – wypróbuj go w połączeniu z fetą, czerwoną cebulą i pomidorem w sałatce śródziemnomorskiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Spaghetti z indyka
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej