
Składniki
3 sztuki
1.5 szklanki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
4 łyżki
2 łyżki
3 sztuki
1 litr
2 sztuki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż dokładnie opłukaj, dodaj sól i wrzuć do bulionu Knorr. Gotuj pod przykryciem przez 45 minut, tak by ryż był miękki i wchłonie prawie cały bulion.
Krok 2
Pieczarki pokrój na plasterki, selera i cebulę posiekaj, a czosnek zmiażdż.
Krok 3
Ryż odsącz i przykryj, aby nie wystygł.
Krok 4
Na 2 łyżki rozgrzanego masła wrzuć cebulę i selera i duś, do momentu gdy będą miękkie.
Krok 5
Dorzuć czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty.
Krok 6
Wszystko dorzuć do ryżu.
Krok 7
Rozgrzej pozostałe masło i podsmaż grzyby, po czym dodaj je do ryżu. Wrzuć również posiekaną natką i tymianek. Wszystko razem dobrze wymieszaj i podawaj.

Dobra rada:
Ryż dziki możesz wykorzystywać także do sałatek – wypróbuj go w połączeniu z fetą, czerwoną cebulą i pomidorem w sałatce śródziemnomorskiej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































