Pilaw z dzikim ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pilaw z dzikim ryżem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1.5 szklanki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

4 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

1 litr

2 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż dokładnie opłukaj, dodaj sól i wrzuć do bulionu Knorr. Gotuj pod przykryciem przez 45 minut, tak by ryż był miękki i wchłonie prawie cały bulion.

Krok 2

Pieczarki pokrój na plasterki, selera i cebulę posiekaj, a czosnek zmiażdż.

Krok 3

Ryż odsącz i przykryj, aby nie wystygł.

Krok 4

Na 2 łyżki rozgrzanego masła wrzuć cebulę i selera i duś, do momentu gdy będą miękkie.

Krok 5

Dorzuć czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty.

Krok 6

Wszystko dorzuć do ryżu.

Krok 7

Rozgrzej pozostałe masło i podsmaż grzyby, po czym dodaj je do ryżu. Wrzuć również posiekaną natką i tymianek. Wszystko razem dobrze wymieszaj i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Ryż dziki możesz wykorzystywać także do sałatek – wypróbuj go w połączeniu z fetą, czerwoną cebulą i pomidorem w sałatce śródziemnomorskiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Naleśniki chińskie
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej