Pilaw z dzikim ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pilaw z dzikim ryżem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1.5 szklanki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

4 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

1 litr

2 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż dokładnie opłukaj, dodaj sól i wrzuć do bulionu Knorr. Gotuj pod przykryciem przez 45 minut, tak by ryż był miękki i wchłonie prawie cały bulion.

Krok 2

Pieczarki pokrój na plasterki, selera i cebulę posiekaj, a czosnek zmiażdż.

Krok 3

Ryż odsącz i przykryj, aby nie wystygł.

Krok 4

Na 2 łyżki rozgrzanego masła wrzuć cebulę i selera i duś, do momentu gdy będą miękkie.

Krok 5

Dorzuć czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty.

Krok 6

Wszystko dorzuć do ryżu.

Krok 7

Rozgrzej pozostałe masło i podsmaż grzyby, po czym dodaj je do ryżu. Wrzuć również posiekaną natką i tymianek. Wszystko razem dobrze wymieszaj i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Ryż dziki możesz wykorzystywać także do sałatek – wypróbuj go w połączeniu z fetą, czerwoną cebulą i pomidorem w sałatce śródziemnomorskiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej