Pilaw z dzikim ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pilaw z dzikim ryżem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1.5 szklanki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

4 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

1 litr

2 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż dokładnie opłukaj, dodaj sól i wrzuć do bulionu Knorr. Gotuj pod przykryciem przez 45 minut, tak by ryż był miękki i wchłonie prawie cały bulion.

Krok 2

Pieczarki pokrój na plasterki, selera i cebulę posiekaj, a czosnek zmiażdż.

Krok 3

Ryż odsącz i przykryj, aby nie wystygł.

Krok 4

Na 2 łyżki rozgrzanego masła wrzuć cebulę i selera i duś, do momentu gdy będą miękkie.

Krok 5

Dorzuć czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty.

Krok 6

Wszystko dorzuć do ryżu.

Krok 7

Rozgrzej pozostałe masło i podsmaż grzyby, po czym dodaj je do ryżu. Wrzuć również posiekaną natką i tymianek. Wszystko razem dobrze wymieszaj i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Ryż dziki możesz wykorzystywać także do sałatek – wypróbuj go w połączeniu z fetą, czerwoną cebulą i pomidorem w sałatce śródziemnomorskiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw z dzikim ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Roladki z szynki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej