Pizza „Twarz” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza „Twarz”

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
339 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

25 gramów

50 gramów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.

Pizza „Twarz” - Krok 1

Krok 2

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj przyprawę Knorr i dopraw pieprzem do smaku. Oliwki, pomidory i pieczarki pokrój według uznania.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetra grubości.

Krok 4

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować centymetrowy odstępu od rantu placka. Posyp serem.

Krok 5

Składniki ułóż na pizzy w taki sposób, aby zaczęła przypominać buzię. Pizzę piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220° C.

1

Opinie o przepisie

  • Ssss Ssss

    Ssss Ssss , 24.04.2015

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza „Twarz” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza „Twarz” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza „Twarz” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza „Twarz” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza „Twarz” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza „Twarz” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza „Twarz” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza „Twarz” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza „Twarz”Pizza „Twarz”

Szukasz uniwersalnej potrawy na spotkanie towarzyskie? Przyrządź smaczną pizzę, dobierając do niej składniki, które preferujesz. Sięgnij np. po pikantną papryczkę chili, ostrą czerwoną lub białą cebulę oraz czarne oliwki. Skontrastuj ich smak ze słodką kukurydzą, dojrzałym pomidorem i pieczarkami. W sezonie letnim wykorzystuj świeże warzywa, zestawiając ze sobą w różnych wariatach kolorową paprykę i liście rukoli, szpinaku lub jarmużu. W pizzy świetnie sprawdzą się również składniki mięsne, takie jak: plastry pepperoni lub salami, kawałki grillowanego lub podsmażanego kurczaka, chrupiący boczek albo szynka. Nie zapomnij także o dodatku żółtego sera (edamski, gouda, cheddar) lub mozzarelli. Wybrane składniki pizzy rozmieść równomiernie na cieście drożdżowym. Możesz ułożyć z nich także ciekawy wzór, np. zabawną twarz. Danie podawaj na gorąco, od razu po upieczeniu, najlepiej z sosem pomidorowym, czosnkowym lub majonezowym. A jaka jest Twoja ulubiona pizza?  Koniecznie podziel się swoimi faworytami w komentarzu.