
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
25 gramów
50 gramów
ciasto:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.

Krok 2
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj przyprawę Knorr i dopraw pieprzem do smaku. Oliwki, pomidory i pieczarki pokrój według uznania.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetra grubości.
Krok 4
Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować centymetrowy odstępu od rantu placka. Posyp serem.
Krok 5
Składniki ułóż na pizzy w taki sposób, aby zaczęła przypominać buzię. Pizzę piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220° C.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza „Twarz”
Szukasz uniwersalnej potrawy na spotkanie towarzyskie? Przyrządź smaczną pizzę, dobierając do niej składniki, które preferujesz. Sięgnij np. po pikantną papryczkę chili, ostrą czerwoną lub białą cebulę oraz czarne oliwki. Skontrastuj ich smak ze słodką kukurydzą, dojrzałym pomidorem i pieczarkami. W sezonie letnim wykorzystuj świeże warzywa, zestawiając ze sobą w różnych wariatach kolorową paprykę i liście rukoli, szpinaku lub jarmużu. W pizzy świetnie sprawdzą się również składniki mięsne, takie jak: plastry pepperoni lub salami, kawałki grillowanego lub podsmażanego kurczaka, chrupiący boczek albo szynka. Nie zapomnij także o dodatku żółtego sera (edamski, gouda, cheddar) lub mozzarelli. Wybrane składniki pizzy rozmieść równomiernie na cieście drożdżowym. Możesz ułożyć z nich także ciekawy wzór, np. zabawną twarz. Danie podawaj na gorąco, od razu po upieczeniu, najlepiej z sosem pomidorowym, czosnkowym lub majonezowym. A jaka jest Twoja ulubiona pizza? Koniecznie podziel się swoimi faworytami w komentarzu.