Pizza

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

54 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

150 gramów

150 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.

Krok 2

Rozwałkowuj ciasto na stole posypanym mąką i ułóż placek na posmarowanej oliwą blasze.

Krok 3

Posmaruj ciasto Sosem Spaghetti Bolognese Knorr.

Krok 4

Jako pierwszą warstwę ułóż ser, a na nim szynkę, pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Krok 5

Całość przypraw oregano i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PizzaPizza

Pizzę warto przyrządzić samodzielnie. Przy pomocy poniższego przepisu na pewno Ci się to uda. Do jej przygotowania nadaje się prawie każdy składnik. Istnieje więc duża szansa, że w swojej lodówce znajdziesz produkty potrzebne do jej upieczenia. Kluczowym elementem jest ciasto drożdżowe. Idealnie, jeśli przy ugniataniu jest sprężyste, miękkie, gładkie i nie klei się do rąk. Wyrastanie ciasta trwa od trzydziestu do czterdziestu minut, należy pamiętać by w tym czasie było przykryte i odstawione w ciepłe miejsce. Kiedy spód jest już gotowy, pora przygotować sos. Polecany jest pomidorowy, gdyż najlepiej komponuje się z pizzą. Do jego przyrządzenia możesz użyć Fixu Spaghetti Bolognese lub pomidorów z puszki. W przypadku tych drugich, warto kupić odmianę pelati, która charakteryzuje się słodkawym smakiem, przez co sos zyska oryginalny smak. Ostatnim krokiem jest dodanie odpowiednich składników na wierzch placka. Możliwości jest bardzo dużo. Standardowo używane są pieczarki, ser (warto wykorzystać mozzarellę) oraz szynka. Sprawdzą się również słodkie dodatki – gruszki, winogrona, banany czy ananasy. Sprawdź przepis, który dla Ciebie przygotowaliśmy. Smacznego!