"Placek hiszpański"

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

357

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

7 sztuk

1 szklanka

7 łyżeczek

1

1 łyżeczka

krem:

1.5 szklanki

1 opakowanie

3 sztuki

1 łyżka

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku, później dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

Krok 2

Pieczemy 20-30 min. w temp. 180st.

Krok 3

Przygotowanie masy: 1 szklankę mleka+10dkg cukru+ cukier waniliowy - zagotować, 1/2 szklanki mleka+3 żółtka+mąka - roztrzepać, wlać do gorącego mleka i ugotować budyń - ostudzić, 40dkg Kasi utrzeć i dodać budyń.

Krok 4

Do 1/3 masy dodać kakao.

Krok 5

Przekrojony na połowę biszkopt posmarować białą masą i posypać orzechami.

Krok 6

Położyć drugą połowę placka i znów posmarować białą masą, na nią położyć ciemną masę.

Krok 7

Całość posypać tartą czekoladą i orzechami.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej