Placki dyniowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

244 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

418 osób wydrukowało

Pobierz pdf

422 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

1 sztuka

10 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce. Dopraw Delikatem i wyrób na gładką masę.

Placki dyniowe  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej Ramę, nakładaj masę łyżką i smaż powstałe placki na złoty kolor. Smażąc na ramie nadasz specyficznego maślanego aromatu i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska podczas smażenia.

Placki dyniowe  - Krok 2

Krok 3

Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu. Możesz udekorować ulubionymi ziołami.

Placki dyniowe  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Samo ciasto można wzbogacić na wiele sposobów dodając np. pestki dyni, paprykę czy ser.

8

Opinie o przepisie

  • Magdalena Laskowska

    Magdalena Laskowska

    Najpierw trzeba wrócić do domu i je zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Marcianek

    Marcin Marcianek

    O matko! Już się zbieram :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Laskowska

    Magdalena Laskowska

    Albo pierożki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Marcianek

    Marcin Marcianek

    Magdalena :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dennis Teler

    Dennis Teler

    kun kød til mig, de næste 3 mdr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Sørensen

    Aneta Sørensen

    Dennis Teler

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Rutkowska

    Gosia Rutkowska

    Wczoraj robione, pycha!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Józefiak

    Alina Józefiak

    Wczoraj zrobiłam ale z kabaczka☺ były pyszne ☺☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki dyniowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki dyniowe Placki dyniowe

Dostępnych jest wiele odmian dyni – o różnych kształtach i kolorach. Do przygotowania placków dyniowych użyj dowolnej odmiany, np. muszkatołowej lub najbardziej popularnej dyni polskiej. Na początek upiecz ją – najlepiej ze skórką, ponieważ wtedy łatwiej oddzielisz od niej miąższ. Do słodkawego smaku dyni świetnie pasować będą ostre dodatki, np. starty imbir oraz curry madras. Dzięki tej przyprawie, która zawiera w sobie m.in. kurkumę, chili, czosnek, koper i pieprz, nie musisz dodatkowo doprawiać masy. Kiedy wszystkie składniki będą już tworzyły gładką konsystencję, na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placki z obu stron do momentu uzyskania przez nie złotego koloru. Jako dodatek sprawdzi się odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego. Przed podaniem udekoruj potrawę listkami świeżych ziół. Placki dyniowe będą stanowiły smaczne samodzielne danie lub apetyczny dodatek do mięs, np. pieczonego kurczaka albo nadziewanego schabu. Przyrządź je na najbliższą okazję i podziel się opinią w komentarzu powyżej.