Polędwiczka z sosem pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczka z sosem pieczarkowym

Autor: Joanna Cz.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę myjemy, osuszamy, odkrawamy błonki, a następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Dłonią rozbijamy plastry mięsa. Każdy plaster z dwóch stron przyprawiamy pieprzem i tymiankiem

Krok 2

Cebule kroimy w kostkę. Na dużą patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulkę i dusimy kilka minut. Dodajemy umyte i pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażamy 10 minut.

Krok 3

Na większej patelni podgrzewamy dość mocno resztę oleju. Przed samym smażeniem solimy polędwiczkę. Wrzucamy na patelnie i smażymy na większej mocy po minucie

Krok 4

W międzyczasie w gorącej wodzie rozpuszczamy kostki bulionu Knorr. Wlewamy bulion do polędwiczek, zmniejszamy moc palnika, dodajemy podsmażone pieczarki. Dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu.

Krok 5

Następnie wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami, posypujemy natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczka z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej