Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

83

383 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1539 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

8 plastrów

4 łyżki

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

10 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki pokrój w kosteczkę, zeszklij na Ramie. Pomidory, bazylię i ser mozzarella (2 kulki) drobno posiekaj, orzechy pinii upraż na złoty kolor. Wszystkie składniki połącz ze sobą.

Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotach - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oczyść z błon i przerostów mięsa, przetnij na pół. oprósz obficie mięso przyprawą do wieprzowiny. Sprawi ona, że mięso po upieczeniu będzie pachnące i soczyste.

Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotach - Krok 2

Krok 3

Na desce rozłóż dwa plastry szynki parmeńskiej. ułóż na niej cienką warstwę farszu, następnie na wierzchu nałóż polędwiczkę i zroluj całość dokładnie.

Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotach - Krok 3

Krok 4

Aluminiową folię posmaruj Ramą, ułóż na niej przygotowane polędwiczki i zroluj ściśle.

Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotach - Krok 4

Krok 5

Roladki obsmaż z każdej strony na suchej rozgrzanej patelni, następnie wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie mięso odłóż na dwie minuty, aby odpoczęło. Pokrój na mniejsze porcje.

Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotach - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotachPolędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej pieczone w papilotach

Z mięsa wieprzowego przygotujesz wiele smacznych, wykwintnych dań, np. polędwiczki w szynce parmeńskiej z tego przepisu. Aby potrawa była wyjątkowo smaczna, przyrządź do niej odpowiedni farsz. Sprawdzi się połączenie mozzarelli, suszonych pomidorów, świeżej bazylii, uprażonych orzeszków pinii oraz zeszklonej na patelni szalotki – cebuli o wyjątkowo delikatnym smaku. Na kawałkach włoskiej szynki parmeńskiej ułóż cienką warstwę farszu, następnie umieść na górze połówkę polędwiczek. Zroluj całość, pamiętając o tym, by oba kawałki mięsa owinąć folią aluminiową. Danie będzie najsmaczniejsze, jeśli najpierw podsmażysz przygotowaną wieprzowinę na patelni, a później zapieczesz ją w piekarniku. Dobrze upieczone podziel na mniejsze kawałki. Serwuj z włoskimi kluskami gnocchi, sosem pomidorowym lub innymi dodatkami. Jako dekoracja sprawdzą się świeże zioła, np. listki bazylii lub majeranku. Zobacz nasz prosty przepis na wyjątkowe danie, które pasować będzie zarówno na codzienny, jak i na uroczysty obiad.