Potrawka wołowa z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka wołowa z makaronem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżki

600 gramów

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

400 gramów

2 łyżki

null

null

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Morele umyj i wrzuć na chwilę do garnka z wrzącą wodą. Odcedź, zlej zimną wodą i odejmij skórki, każdą przekrój na pół i wyjmij pestki. Pokrój na ćwiartki, włóż do miski, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem, następnie odstaw na kilkanaście minut.

Krok 3

Wołowinę umyj, osusz ręcznikiem. Pokrój na kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Mięso przełóż do okrągłego naczynia.

Krok 4

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij. Dodaj curry i wymieszaj.

Krok 5

Następnie wlej pół szklanki rosołu i zagotuj. Wlej kwaśną śmietanę, dopraw pieprzem.

Krok 6

Do sosu dodaj mięso, owoce, przemieszaj i zagotuj. Podawaj z ugotowanym makaronem.

Krok 2

Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr rozprowadź w połowie szklanki wrzątku.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka wołowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka wołowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka wołowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka wołowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka wołowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka wołowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka wołowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka wołowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej