Potrawka z ciecierzycy i soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z ciecierzycy i soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 gramów

400 gramów

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Podobnie przygotuj marchew i pokrój w plastry. Natkę pietruszki posiekaj a pomidory przelej do miski i rozgnieć nieco dłonią.

Krok 2

W garnku podsmaż cebulą wraz z marchewką. Dodaj soczewicę i smaż całość 1 minutę.

Krok 3

Wlej 400 ml wody i gotuj pod przykryciem ok 5 minut.

Krok 4

Dodaj pomidory, Fix Knorr, odcedzoną ciecierzycę i gotuj całość ok 10-15 minut aż potrawa zmięknie. Podawaj z natka pietruszki i sezamem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z ciecierzycy i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z ciecierzycy i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z ciecierzycy i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z ciecierzycy i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z ciecierzycy i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z ciecierzycy i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z ciecierzycy i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z ciecierzycy i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Flaki po zamojsku
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z ciecierzycy i soczewicyPotrawka z ciecierzycy i soczewicy

Co tu dużo mówić – strączki znowu są modne! Szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu kolejnych znakomitych przepisów na ich wykorzystanie. Na szczególną uwagę zasługuje potrawka z soczewicy oraz ciecierzycy, które razem tworzą perfekcyjną kombinację.

Dla kogo?

Miłośnicy kolorowych dań warzywnych będą oczarowani już na sam widok. Potrawkę z ciecierzycy i soczewicy można śmiało uznać za jednogarnkowy przysmak, który doskonale smakuje nawet po podgrzaniu. Gotowanie obiadu na co najmniej dwa dni macie z głowy.

Na jaką okazję?

Potrawka z ciecierzycą i soczewicą smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Wiosną i latem będzie przyjemną odmianą od obfitych, mięsnych posiłków, a w zimie uatrakcyjni mniej barwny jadłospis.

Czy wiesz, że?

Soczewica pochodzi z północnych terenów Afryki oraz Azji. Uznawana jest za jedną z pierwszych roślin uprawnych w historii ludzkości.

Dla urozmaicenia:

Do pokreślenia smaku czerwonej soczewicy przydadzą się mięta, imbir, mieszanka curry, kolendra oraz majeranek.