Potrawka z ciecierzycy i soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z ciecierzycy i soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

400 gramów

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Podobnie przygotuj marchew i pokrój w plastry. Natkę pietruszki posiekaj a pomidory przelej do miski i rozgnieć nieco dłonią.

Krok 2

W garnku podsmaż cebulą wraz z marchewką. Dodaj soczewicę i smaż całość 1 minutę.

Krok 3

Wlej 400 ml wody i gotuj pod przykryciem ok 5 minut.

Krok 4

Dodaj pomidory, Fix Knorr, odcedzoną ciecierzycę i gotuj całość ok 10-15 minut aż potrawa zmięknie. Podawaj z natka pietruszki i sezamem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z ciecierzycy i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z ciecierzycy i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z ciecierzycy i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z ciecierzycy i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z ciecierzycy i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z ciecierzycy i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z ciecierzycy i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z ciecierzycy i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Flaki po zamojsku
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z ciecierzycy i soczewicyPotrawka z ciecierzycy i soczewicy

Co tu dużo mówić – strączki znowu są modne! Szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu kolejnych znakomitych przepisów na ich wykorzystanie. Na szczególną uwagę zasługuje potrawka z soczewicy oraz ciecierzycy, które razem tworzą perfekcyjną kombinację.

Dla kogo?

Miłośnicy kolorowych dań warzywnych będą oczarowani już na sam widok. Potrawkę z ciecierzycy i soczewicy można śmiało uznać za jednogarnkowy przysmak, który doskonale smakuje nawet po podgrzaniu. Gotowanie obiadu na co najmniej dwa dni macie z głowy.

Na jaką okazję?

Potrawka z ciecierzycą i soczewicą smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Wiosną i latem będzie przyjemną odmianą od obfitych, mięsnych posiłków, a w zimie uatrakcyjni mniej barwny jadłospis.

Czy wiesz, że?

Soczewica pochodzi z północnych terenów Afryki oraz Azji. Uznawana jest za jedną z pierwszych roślin uprawnych w historii ludzkości.

Dla urozmaicenia:

Do pokreślenia smaku czerwonej soczewicy przydadzą się mięta, imbir, mieszanka curry, kolendra oraz majeranek.