Potrawka z Tempeh i kaszotto w orientalnym stylu
łatwe
22 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
100 gramów
200 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
250 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszotto przygotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu Knorr – jedynie nie dodawaj jogurtu.

Krok 2
Bakłażana pokrój w plastry 0,5 cm grubości a następnie w paski – posól je i odczekaj 15 minut, następnie papierowym ręcznikiem zbierz wodę.

Krok 3
Czerwoną cebulę pokrój w dość grube piórka, paprykę oraz bokchoy w paski, chilli, czosnek i imbir posiekaj. Kolendrę pokrój drobno, tempeh w 0,5 cm grubości paski.

Krok 4
Na rozgrzanej patelni, na oliwie przesmaż czosnek, imbir i chilli. Następnie dodaj wszystkie warzywa i smaż chwilę razem.

Krok 5
Dodaj pokrojony tempeh, passatę oraz kolendrę i gotuj razem 3-5 minut. Potrawkę dopraw do smaku i natychmiast podawaj wraz z przygotowanym kaszotto.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, tempeh możesz zastąpić mięsem – użyj zamiast tego składnika po prostu piersi z kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z Tempeh i kaszotto w orientalnym stylu
Potrawki to dania szeroko znane i lubiane – łatwe i szybkie w przygotowaniu, najczęściej jednogarnkowe. Dziś wypróbuj rewelacyjny przepis na orientalną potrawkę z tempeh i kaszotto. Smaczny posiłek gwarantowany!
Dla kogo?
To sycące danie powinno przypaść do gustu wszystkim miłośnikom kuchni orientalnej oraz osobom lubiącym odkrywać nowe smaki.
Na jaką okazję?
Potrawka z tempeh i kaszotto znakomicie sprawdzi się jako obiadowa propozycja. Bez problemu przetransportujesz ją też do pracy czy na uczelnię. Będzie smakować równie dobrze na drugi dzień po przygotowaniu!
Czy wiesz, że?
Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej, wytwarzany z ziaren soi, które poddawane są procesowi fermentacji. Współcześnie szeroko stosowany jest w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej jako zamiennik mięsa i nabiału.
Dla urozmaicenia:
Do potrawki z tempeh i kaszotto możesz użyć innych ulubionych warzyw. Dla każdego coś pysznego!






























