Ptysiowy tort z truskawkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

180

499 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1942 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4163 osoby zapisały

Udostępnij
Ptysiowy tort z truskawkami

Składniki

ciasto:

1 szklanka

170 gramów

3 sztuki

1 szczypta

dekoracja:

500 gramów

0 gramów

krem:

25 gramów

230 mililitrów

4 łyżki

300 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę z Kasią i szczyptą soli. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aż ciasto utworzy kulkę i zacznie odstawać od formy. Ściągamy je z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Do chłodnego ciasta dodajemy po jednym, całym jajku i miksujemy aż do wykorzystania wszystkich jaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.

Ptysiowy tort z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Dwie tortownice o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej i spiralnym ruchem wyciśnij na papier cienką warstwę ciasta.

Ptysiowy tort z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na około 35 minut. (Przez pierwsze 15 minut pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo ciasto może opaść.) Wyjmij z tortownicy i wystudź.

Ptysiowy tort z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Truskawki umyj, usuń szypułki, połowę zmiksuj z kwaśną śmietaną i połową cukru, resztę pokrój w kostkę. Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzej aby się rozpuściła.

Ptysiowy tort z truskawkami - Krok 4

Krok 5

Żelatynę wymieszaj z 50 ml śmietanki, by wyrównać temperatury. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z żelatyną i kremem truskawkowym.

Ptysiowy tort z truskawkami - Krok 5

Krok 6

Jeden blat ciasta włóż do formy i posmaruj połową kremu. Na kremie ułóż pokrojone truskawki i przykryj najpierw resztą kremu, a następnie drugim blatem ciasta. Delikatnie dociśnij. Odstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj truskawkami i oprósz cukrem pudrem.

Ptysiowy tort z truskawkami - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Aureli Weckowska

    Aureli Weckowska

    smaczne proste w przygotowaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pat Brychcy

    Pat Brychcy

    pychotka szybciutko. I smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ilkiewicz

    Katarzyna Ilkiewicz

    Jakka dodaje się jak ciasto parzone wystygnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • BaKaNa art (sorelle su tutto)

    BaKaNa art (sorelle su tutto)

    A kiedy dodać jajka!! ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuza Pruszkowska

    Zuza Pruszkowska

    Nie ma wzmianki o jajkach ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ptysiowy tort z truskawkamiPtysiowy tort z truskawkami

Sezonowe owoce doskonale podkreślają smak letnich wypieków. Tym razem wykorzystaj kwaskowate truskawki, by przygotować elegancki i apetyczny tort ptysiowy – doskonały na urodziny, imieniny czy inne specjalne okazje. Wyborny smak wypieku to między innymi zasługa delikatnego truskawkowego kremu, który przyrządzisz na bazie owoców, kwaśnej śmietany 18% oraz cukru pudru. Otrzymany krem połącz z rozpuszczoną żelatyną, a następnie przełóż nim blaty ciasta – delikatnie je dociśnij. Przed podaniem gotowy tort udekoruj świeżymi owocami i oprósz obficie cukrem pudrem. Smak całości jeszcze bardziej urozmaicisz, jeśli zaserwujesz ciasto z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi czy śmietankowymi. Ptysiowy tort warto przygotować również z innymi owocami – truskawki z powodzeniem zastąpisz np. wiśniami, brzoskwiniami lub kompozycją jagód, malin oraz borówek amerykańskich. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje ptysiowe ciasto z owocowym kremem i koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego!