Sałatka warzywna z awokado i sosem musztardowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Sałatka warzywna z awokado i sosem musztardowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

345 osób wydrukowało

Pobierz pdf

584 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Bagietkę pokrój w kostkę, skrop oliwą, dopraw papryką Knorr i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 5 min. Rozgrzej patelnię bez dodatku oleju i upraż ziarna słonecznika na złoty kolor.

Sałatka warzywna z awokado i sosem musztardowym - Krok 1

Krok 2

Do miseczki wsyp sos sałatkowy, dodaj musztardę, majonez, 2 łyżki wody i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszaj. Awokado obierz, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Sałatka warzywna z awokado i sosem musztardowym - Krok 2

Krok 3

Umyj i osusz szpinak. Przełóż go do salaterki lub na talerz, ułóż awokado i polej sosem. Całość posyp uprażonymi ziarnami słonecznika i grzankami

Sałatka warzywna z awokado i sosem musztardowym - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka warzywna z awokado i sosem musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka warzywna z awokado i sosem musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka warzywna z awokado i sosem musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka warzywna z awokado i sosem musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka warzywna z awokado i sosem musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka warzywna z awokado i sosem musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka warzywna z awokado i sosem musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka warzywna z awokado i sosem musztardowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka warzywna z awokado i sosem musztardowymSałatka warzywna z awokado i sosem musztardowym

Awokado to kulinarny krzyk mody ostatnich lat. Chcecie być na bieżąco? Koniecznie spróbujcie sałatki z warzywami i awokado. Nie jesteście pewni czy smak owocu będzie Wam odpowiadał? Wyrazisty sos musztardowy doskonale łączy składniki, więc to doświadczenie można z góry zaliczyć do udanych.

Dla kogo? Jeśli lubicie testować nowe kompozycje smakowe, sałatka warzywna z awokado powinna znaleźć się na szczycie listy przepisów, które zamierzacie wypróbować.

Na jaką okazję? Recepturę śmiało możecie wykorzystać jako pomysł na szykowną przystawkę. Kto powiedział, że pierwsze danie obiadowe zawsze musi sprowadzać się do zupy? Sałatką pozytywnie zaskoczycie wszystkich domowników i gości zebranych przy stole.

Czy wiesz, że? Jeśli kupiliście nie do końca dojrzałe awokado, umieśćcie je w papierowej torbie wraz z kilkoma jabłkami lub bananami. Dzięki takiemu towarzystwu awokado szybciej będzie nadawało się do zjedzenia.

Dla urozmaicenia: Do sałatki warzywnej z awokado bardzo dobrze pasują grillowane szparagi. Chcecie przełamać jej smak słodkim, soczystym akcentem? Dodajcie mango – palce lizać!