Sajgonki

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

40 dekagramów

8 sztuk

5 sztuk

0.75 opakowania

6 sztuk

1 łyżeczka

3 łyżki

1 szklanka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chińskie grzybki gotuj przez 30 minut, po tym czasie odcedź, odetnij nóżki a kapelusze pokrój w drobne paski.

Krok 1

Na patelni podsmaż mięso, doprawiając je według uznania solą i pieprzem.

Krok 1

W rondelku zeszklij cebulę. W osobnym naczyniu podduś posolone pieczarki. Liście kapusty podsmaż, poszatkuj.

Krok 1

Marchewkę umyj, obierz, pokrój w paski, które również obsmaż na patelni. Makaron wrzuć do wrzątku, po 3 minutach odcedź i pokrój.

Krok 1

Składniki farszu wymieszaj, dodając 3 łyżki sosu sojowego, kiełki, ostrą paprykę, jajko.

Krok 1

Płatki papieru ryżowego wkładaj na chwilę do ciepłej wody i układaj na desce daleko od siebie, żeby się nie posklejały.

Krok 1

Na każdym płatku układaj farsz, zwiń sajgonki, pozostaw do wyschnięcia ryżowego papieru.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej