Sałatka z brokułem i jajkiem

z ogórkiem kiszonym

Autor: dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

ratingratingratingratingrating

13

209 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

440 osób wydrukowało

Pobierz pdf

360 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

8 sztuk

8 łyżeczek

4 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zgotuj wodę. Umyj brokuł i wrzuć na wrzącą lekko osoloną wodę z 1 ząbkiem czosnku. Gotuj do momentu aż będzie półtwardy, a następnie go odcedź i ostudź.

Sałatka z brokułem i jajkiem - Krok 1

Krok 2

Jajko i kiszony ogórek pokrój w kostkę, zielony koper posiekaj (część koperku zostaw do dekoracji).

Sałatka z brokułem i jajkiem - Krok 2

Krok 3

Połącz wszystkie składniki lekko mieszając z dodatkiem majonezu.

Sałatka z brokułem i jajkiem - Krok 3

Krok 4

Gotową pastę nałóż na pieczywo chrupkie wcześniej posmarowane margaryną Flora i udekoruj pozostałym zielonym koperkiem.

Sałatka z brokułem i jajkiem - Krok 4
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, witamin A, E, C, ryboflawiny, witaminy B12, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, tiaminy, witaminy B6, witaminy D.

1

Opinie o przepisie

  • Maria Stępień

    Maria Stępień

    Bo jest zdrowa i smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z brokułem i jajkiemSałatka z brokułem i jajkiem

Sałatka z brokułu, ogórka kwaszonego i jajka to bardzo prosty oraz szybki sposób na wartościową kolację. Składniki posiłku, choć mogą wydawać się zaskakujące, znakomicie się ze sobą komponują.

Dla kogo? To przepis dla lubiących warzywne kompozycje i różnorodne połączenia smakowe. Kropką nad „i” będzie kawa zbożowa na mleku, która pomoże nam powrócić myślami do czasów dzieciństwa.

Na zdrowie! Nie bez powodu warzywa znajdują się na samym dole Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez IŻŻ. Ich obecność w jadłospisie jest gwarancją dostarczania organizmowi wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Także dzięki nim proponowana kolacja zaopatrzy Cię aż w 45 mg witaminy C czyli 56,3% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. 

Czy wiesz, że? Ogórek kwaszony jest znany już od czasów starożytnych. Kiszenie tych warzyw praktykowali mieszkańcy Mezopotamii. Ale to nie koniec zaskakujących wiadomości. Sam Arystoteles uważał, że kiszone ogórki mają właściwości prozdrowotne. Natomiast Juliusz Cezar nakazywał podawać je swoim żołnierzom – miały zapewnić im siłę fizyczną i równowagę psychiczną.