Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

100

heart
731 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1507 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2088 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj na sypko według wskazówek umieszczonych na opakowaniu a następnie wystudź.

Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - Krok 1

Krok 2

Majonez połącz z jogurtem oraz musztardą i wymieszaj. Buraki pokrój na połówki, ser pokrój na mniejsze kawałki a orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - Krok 2

Krok 3

Sałatkę możesz serwować na dwa sposoby: albo wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i przełóż do salaterki, lub ułóż warstwowo np. w małych słoiczkach. Układaj wtedy kolejno: kasze, sos majonezowy, rukolę, buraki oraz orzechy. Gotową sałatkę podawaj z grzankami.

Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast marynowanych buraków możesz użyć zwykłych, upieczonych w domowym piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim seremSałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem

Jeśli szukasz ciekawego sposobu na sałatkę, spróbuj prostego, ale dość niecodziennego połączenia. To kasza gryczana z delikatnym kozim serem i marynowanymi burakami, udekorowana liśćmi rukoli. Kasza gryczana ma wyrazisty smak, więc jeśli wolisz łagodniejsze dania, użyj kaszy gryczanej niepalonej. Ma jaśniejszy kolor i brak jej charakterystycznego dla ciemniejszej odmiany posmaku. Do sałatki użyj buraków marynowanych, sprawdzą się także pieczone. Jeśli zdecydujesz się na tę drugą wersję, pokrój je w plastry i polej niewielką ilością oliwy. Przygotuj także sos majonezowy z musztardą oraz jogurtem naturalnym. Dopraw go do smaku. Do słodkich buraków i łagodnego sera pasować będzie dość ostry sos, dlatego najlepiej użyć do niego pikantnej musztardy. Składniki układaj w niewielkich miseczkach warstwowo albo przygotuj jedną, dużą porcję. Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem będzie stanowiła świetne drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a także przekąskę na przyjęcie. Spróbuj, jak wspaniale smakuje.