Sałatka z tuńczykiem, awokado i gruszką

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

27

247 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

419 osób wydrukowało

Pobierz pdf

641 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 puszki

4 garść

12

20 sztuk

1 sztuka

4 łyżki

2 sztuki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa dokładnie umyj, odsącz z nadmiaru wody. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, cykorię i awokado pokrój w cienkie paski, oliwki w cienkie plasterki. Gruszkę pokrój w kostkę.

Sałatka z tuńczykiem, awokado i gruszką - Krok 1

Krok 2

Słonecznika zrumień na suchej patelni na złoty kolor.

Sałatka z tuńczykiem, awokado i gruszką - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki sałatki skrop oliwą z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Sałatka z tuńczykiem, awokado i gruszką - Krok 3

Krok 4

Gotową sałatkę podawaj z pieczywem posmarowanym Florą ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1.

Sałatka z tuńczykiem, awokado i gruszką - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, witaminy A, witaminy E, witaminy B12, witaminy D, niacyny, folianów.

0

Opinie o przepisie

Flora ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Flora ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczykiem, awokado i gruszkąSałatka z tuńczykiem, awokado i gruszką

Szukasz inspiracji na apetyczną kolację? Sałatka z tuńczykiem, awokado i gruszką to przepis idealny dla Ciebie. Podawaj ją z pełnoziarnistym, żytnim pieczywem.

Dla kogo?

Sałatka z tuńczykiem to znakomite danie dla wielbicieli ryb, a zwłaszcza charakterystycznego smaku tuńczyka w sosie własnym. To zdrowy i pożywny posiłek na koniec ciężkiego dnia oraz kolejna okazja by obniżać cholesterol.

Na zdrowie!

Tuńczyk należy do grupy tak zwanych ryb tłustych. Są one doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Żywieniowcy nie bez powodu zalecają, by minimum 2 razy w tygodniu zrezygnować z mięsa na rzecz ryb. Kwasy omega-3 mają wiele dobroczynnych właściwości, na przykład pomagają utrzymać cholesterol na właściwym poziomie.

Czy wiesz, że?

Tuńczyk zaliczany jest do rodziny ryb drapieżnych, zamieszkujących głównie ciepłe akweny morskie. Zazwyczaj występuje w Oceanie Atlantyckim, Indyjskim i Spokojnym oraz w przylegających do nich morzach.