
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
300 gramów
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory do sałatki z awokado i tuńczyka pokrój w cząstki, cebulę w piórka.

Krok 2
Awokado przekrój wzdłuż na pół, pozbądź się pestki i obierz ze skórki.

Krok 3
Awokado pokrój w cząstki i ułóż na talerzu. Obok połóż pomidory i całość posyp listkami sałaty oraz cebulką.

Krok 4
Tuńczyka odcedź i ułóż na sałacie.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody. Polej nim sałatkę z awokado i tuńczyka. Danie doskonale smakuje z ziołowymi grzankami.


Dobra rada:
Do sałatki z awokado i tuńczykiem możesz dodać ogórka, który doda jej świeżości i chrupkości.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z awokado i tuńczykiem
Sałatka z awokado i tuńczykiem to doskonała propozycja na szybki i prosty w przygotowaniu obiad, kolację lub lunch do pracy. Możesz zaserwować ją także w trakcie przyjęcia, które zorganizujesz w domu. Wybierając awokado, dokładnie je obejrzyj – dojrzały owoc powinien mieć ciemnozieloną lub bakłażanową skórkę. Następnie delikatnie przyciśnij ją palcami – powinna być ona miękka i sprężysta. Jeżeli awokado nie jest dojrzałe, połóż je na parapecie lub kuchennym blacie – dojrzeje w ciągu trzech – czterech dni. Równie ważnym składnikiem sałatki jest tuńczyk w puszce. W zależności od upodobań, zdecydować możesz się na jego wersję w sosie własnym lub w oleju.
Dla kogo?
Sałatka z awokado i tuńczykiem to świetna opcja dla osób, które lubią połączenie prostych, ale pełnych smaku składników. Przygotuj ją, jeśli szukasz szybkiego dania, które zaspokoi głód, a jednocześnie będzie smaczne i satysfakcjonujące.
Na jaką okazję?
Sałatka z awokado i tuńczykiem doskonale sprawdzi się na szybki lunch, kolację lub jako przystawka. Jest to także świetna propozycja na letnie dni, gdy chcesz podać coś łatwego i szybkiego w przygotowaniu.
Czy wiesz, że?
Awokado to owoc, który doskonale komponuje się z innymi składnikami, a tuńczyk nadaje potrawie intensywnego smaku. Połączenie tych dwóch składników to doskonały wybór na pyszny posiłek w każdej chwili.
Dla urozmaicenia:
Sałatka z awokado i tuńczykiem będzie dobrze współgrać z ogórkiem, który wprowadzi świeżość i chrupkość, a także z ulubionymi przyprawami, takimi jak cytryna, sól, pieprz czy oregano.
Sprawdź również nasze przepisy na kanapkę z kurczakiem lub ciabattę z grillowanymi warzywami! A jeśli po głowie chodzą ci sałatki, receptura na sałatkę jarzynową to strzał w dziesiątkę!