Sałatka z tuńczykiem, awokado i gruszką

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1560.6 kJ / 373 Kcal | 19 % |
Tłuszcz | 16.9 g | 24 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2.7 g | 14 % |
Węglowodany | 42.9 g | 17 % |
w tym cukry | 3.1 g | 3 % |
Błonnik | 8.1 g | - |
Białko | 19.8 g | 40 % |
Sól | 2.3 g | 38 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 346 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Wszystkie warzywa dokładnie umyj, odsącz z nadmiaru wody. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, cykorię i awokado pokrój w cienkie paski, oliwki w cienkie plasterki. Gruszkę pokrój w kostkę.
- Krok 2Słonecznika zrumień na suchej patelni na złoty kolor.
- Krok 3Wszystkie składniki sałatki skrop oliwą z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Krok 4Gotową sałatkę podawaj z pieczywem posmarowanym Florą ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1.
Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, witaminy A, witaminy E, witaminy B12, witaminy D, niacyny, folianów.
Szukasz inspiracji na apetyczną kolację? Sałatka z tuńczykiem, awokado i gruszką to przepis idealny dla Ciebie. Podawaj ją z pełnoziarnistym, żytnim pieczywem.
Dla kogo?
Sałatka z tuńczykiem to znakomite danie dla wielbicieli ryb, a zwłaszcza charakterystycznego smaku tuńczyka w sosie własnym. To zdrowy i pożywny posiłek na koniec ciężkiego dnia oraz kolejna okazja by obniżać cholesterol.
Na zdrowie!
Tuńczyk należy do grupy tak zwanych ryb tłustych. Są one doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Żywieniowcy nie bez powodu zalecają, by minimum 2 razy w tygodniu zrezygnować z mięsa na rzecz ryb. Kwasy omega-3 mają wiele dobroczynnych właściwości, na przykład pomagają utrzymać cholesterol na właściwym poziomie.
Czy wiesz, że?
Tuńczyk zaliczany jest do rodziny ryb drapieżnych, zamieszkujących głównie ciepłe akweny morskie. Zazwyczaj występuje w Oceanie Atlantyckim, Indyjskim i Spokojnym oraz w przylegających do nich morzach.