Schab z grzybami duszonymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z grzybami duszonymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

787 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

890 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1535 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

600 gramów

3 sztuki

100 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C. Namocz grzyby w 150 ml ciepłej wody przez 10-15 min. Drobno posiekaj namoczone i odsączone grzyby. Natrzyj mięso Przyprawą do mięs Knorr. Posiekaj rozmaryn.

Schab z grzybami duszonymi - Krok 1

Krok 2

Przesmaż mięso ze wszystkim stron na oleju. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 50 min. Wyjmij, przykryj folią i pozostaw na 10 min.

Schab z grzybami duszonymi - Krok 2

Krok 3

Podgrzej wodę z moczenia grzybów, dodaj do niej grzyby, rozmaryn, wino i Sos do pieczeni ciemny Knorr. Zagotuj i gotuj przez 10 min. Podawaj mięso, pokrojone w plastry z sosem.

Schab z grzybami duszonymi - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

To znakomite mięso z aromatycznymi grzybami najlepiej smakuje z tradycyjną kaszą j lub kluskami. Do sosu można dodać przesmażone na margarynie pieczarki lub świeże leśne grzyby.

5

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.10.2024

    Jak u mojej babci pyszne mięsko z grzybami i szagówki do tego. Smak dzieciństwa, mojego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Stonoga

    Andrzej Stonoga , 03.03.2022

    bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Wróbel

    Jolanta Wróbel , 08.12.2017

    To jest pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika hanc

    monika hanc , 05.12.2017

    w ilu stopniach pieczemy schab?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z grzybami duszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z grzybami duszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z grzybami duszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z grzybami duszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z grzybami duszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z grzybami duszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z grzybami duszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z grzybami duszonymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z grzybami duszonymiSchab z grzybami duszonymi

Schab z duszonymi grzybami charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. Niezbędne do jego przygotowania są przede wszystkim świeże lub suszone grzyby, np. prawdziwki, podgrzybki czy maślaki. Suszone wcześniej namocz w ciepłej wodzie, a dopiero później krótko gotuj. Dzięki temu powstanie bulion, który będzie podstawą do przyrządzenia wyrazistego sosu grzybowego z dodatkiem rozmarynu. Zaprawić go możesz zasmażką z mąki i kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany. Sięgnij również po gotowy ciemny lub jasny sos pieczeniowy. Do przygotowania dania wykorzystaj kawałek schabu bez kości. Przed pieczeniem natrzyj go wybranymi przyprawami, np. suszonymi ziołami – bazylią, oregano, kolendrą lub kompozycją ostrej i słodkiej papryki. Pikantnego posmaku doda mu czosnek oraz świeżo zmielony lub gruboziarnisty pieprz. Schab z duszonymi grzybami podawaj na ciepło, pokrojony w plastry. Dobrze będzie smakował w połączeniu z ziemniaczanym purée oprószonym natką pietruszki lub kopytkami. Zaserwuj do niego warzywną sałatkę lub słodko-kwaśną surówkę. Koniecznie sprawdź ten przepis na smaczne danie.