
Składniki
50 gramów
2 łyżki
1 opakowanie
600 gramów
3 sztuki
100 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 180°C. Namocz grzyby w 150 ml ciepłej wody przez 10-15 min. Drobno posiekaj namoczone i odsączone grzyby. Natrzyj mięso Przyprawą do mięs Knorr. Posiekaj rozmaryn.

Krok 2
Przesmaż mięso ze wszystkim stron na oleju. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 50 min. Wyjmij, przykryj folią i pozostaw na 10 min.

Krok 3
Podgrzej wodę z moczenia grzybów, dodaj do niej grzyby, rozmaryn, wino i Sos do pieczeni ciemny Knorr. Zagotuj i gotuj przez 10 min. Podawaj mięso, pokrojone w plastry z sosem.


Dobra rada:
To znakomite mięso z aromatycznymi grzybami najlepiej smakuje z tradycyjną kaszą j lub kluskami. Do sosu można dodać przesmażone na margarynie pieczarki lub świeże leśne grzyby.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab z grzybami duszonymi
Schab z duszonymi grzybami charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. Niezbędne do jego przygotowania są przede wszystkim świeże lub suszone grzyby, np. prawdziwki, podgrzybki czy maślaki. Suszone wcześniej namocz w ciepłej wodzie, a dopiero później krótko gotuj. Dzięki temu powstanie bulion, który będzie podstawą do przyrządzenia wyrazistego sosu grzybowego z dodatkiem rozmarynu. Zaprawić go możesz zasmażką z mąki i kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany. Sięgnij również po gotowy ciemny lub jasny sos pieczeniowy. Do przygotowania dania wykorzystaj kawałek schabu bez kości. Przed pieczeniem natrzyj go wybranymi przyprawami, np. suszonymi ziołami – bazylią, oregano, kolendrą lub kompozycją ostrej i słodkiej papryki. Pikantnego posmaku doda mu czosnek oraz świeżo zmielony lub gruboziarnisty pieprz. Schab z duszonymi grzybami podawaj na ciepło, pokrojony w plastry. Dobrze będzie smakował w połączeniu z ziemniaczanym purée oprószonym natką pietruszki lub kopytkami. Zaserwuj do niego warzywną sałatkę lub słodko-kwaśną surówkę. Koniecznie sprawdź ten przepis na smaczne danie.




































