Sero-makowiec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.3 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

0.3 szklanki

masa makowa:

3 szklanki

1.5 szklanki

2 sztuki

1 opakowanie

masa serowa:

50 dekagramów

2 sztuki

1 szklanka

3 łyżki

3 łyżki

10 dekagramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Zagnieść ciasto ze wszystkich składników i wstawić do lodówki na minimum 30 min.

Krok 2

Masa makowa: Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy.

Krok 3

Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min., na koniec dodać pianę z białek.

Krok 4

Ostudzić.

Krok 5

Masa serowa: Ser utrzeć z cukrem i żółtkami na puch, dodać resztę składników i na koniec pianę z białek.

Krok 6

Na wyłożoną papierem blaszkę wyłożyć ciasto, na to połowę masy makowej, masę serową, a na wierzch resztę masy makowej.

Krok 7

Piec ok. 75 min. w 180 st.

Krok 8

Do masy serowej można dodać skórkę pomarańczową, a do makowej rodzynek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sero-makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sero-makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sero-makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sero-makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sero-makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sero-makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sero-makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sero-makowiecSero-makowiec

Sero-makowiec łączy śmietankowy twarożek z delikatnie orzechowym, chrupiącym i słodkim makiem. Ser uciera się z żółtkami, cukrem, mąką śmietaną i pianą z białek, dzięki czemu powstała masa jest dość puszysta. Dołącza się do niej wiórki kokosowe i sok z cytryny, co podkreśla jej smak. Można dorzucić też skórkę z pomarańczy. Mak trzeba sparzyć i zmielić kilkukrotnie, a potem podsmażyć z margaryną, cukrem i ewentualnie dodatkiem namoczonych wcześniej rodzynek. Do masy makowej dodaje się także na końcu pianę z białek. Na wyłożonym na blaszce cieście układa się najpierw część masy makowej, następnie serowej i ponownie resztę makowej. Po upieczeniu i przestudzeniu sero-makowiec polewa się czekoladową lub kakaową polewą. Jeśli jesteś miłośnikiem orzechów, posyp swój wypiek porcją posiekanych orzechów lub migdałów. To świąteczne ciasto jest wilgotne, pachnie bakaliami i dobrze komponuje się z także z lukrem. Jeśli lubisz makowce i serniki, spróbuj jak smakują w duecie. Zapoznaj się z przepisem na pyszny sero-makowiec!