Śledzie marynowane w śmietanie z jabłkiem i cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie z jabłkiem w śmietanie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namocz, następnie odcedź i osusz. Pokrój w niewielkie kawałki i ułóż na półmisku.

Krok 2

Obrane jabłka i cebulę pokrój w kostkę.

Krok 3

W miseczce wymieszaj śmietanę, dodaj sok z cytryny, jabłko i cebulę. Dodaj cukier i pokruszoną Mini kostkę Knorr - wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Krok 4

Przygotowaną śmietaną polej ułożone na półmisku śledzie, udekoruj i wstaw do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie z jabłkiem w śmietanieŚledzie z jabłkiem w śmietanie

Śledzie sprawdzą się nie tylko jako świąteczne przekąski, ale również jako imprezowe przystawki. Marynowane, delikatnie kwaśne i pikantne filety rybne z dodatkiem jabłek oraz cebuli w śmietanowym sosie to bardzo popularna wersja tego dania. Gotowe, zamarynowane śledzie potrawę przyrządza się dość szybko. Podaje się ją posypaną świeżym koperkiem, zieloną cebulą lub natką pietruszki. Śledzie z jabłkiem dobrze komponują się z różnymi rodzajami pieczywa. Serwuje się je w formie sałatki z małymi kawałkami ryby. Często jednak zawija się też w filety śledziowe jabłka i cebulę ze śmietaną, spinając je wykałaczkami i tworząc w tę sposób bardziej ozdobną wersję tego dania. Podając rybę na półmisku, ozdabia się ją plastrami cytryny, krążkami cebuli lub cząstkami jabłka. Tak przyrządzone śledzie bardzo dobrze komponują się też z gotowanym jajkiem. Przygotuj je jako przekąskę na święta lub zjedz na drugie śniadanie. Zobacz, jak przygotować słodko-wytrawne śledzie z jabłkiem. Zapoznaj się z przepisem.