Śledziowa sałatka z kiszonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledziowa sałatka z kiszonką

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

10 dekagramów

2 szczypty

50 gramów

5 dekagramów

1 sztuka

5 dekagramów

10 dekagramów

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki ćwikłowe, marchew, ziemniaki ugotować i pozostawić do wystygnięcia.

Krok 2

Sos sałatkowy francuski winegret Knorr połącz z 2 łyżkami wody i oliwą.

Krok 3

Połową przygotowanego sosu polać pokrojone w kostkę buraki.

Krok 4

Filety śledziowe przepłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

Krok 5

Ziemniaki, marchew, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną dokładnie odsączyć i drobno posiekać.

Krok 6

Wymieszać wszystkie składniki, delikatnie oprószyć pieprzem, polać resztą sosu winegret, dokładnie wymieszać. Ozdobić cebulą i zieleniną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledziowa sałatka z kiszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledziowa sałatka z kiszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledziowa sałatka z kiszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledziowa sałatka z kiszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledziowa sałatka z kiszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledziowa sałatka z kiszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledziowa sałatka z kiszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledziowa sałatka z kiszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej