Słoneczna tarta

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

26

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

673 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

125 gramów

1 szklanka

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

nadzienie:

600 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem i zagnieć gładkie ciasto.

Słoneczna tarta - Krok 1

Krok 2

Formę do tarty wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw do lodówki.

Słoneczna tarta - Krok 2

Krok 3

Morele umyj i osusz. Dwie odłóż, resztę pokrój na ósemki i usuń pestki.

Słoneczna tarta - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż pokrojone morele. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz około 30 minut.

Słoneczna tarta - Krok 4

Krok 5

W tym czasie pozostałe morele pokrój w kostkę, dodaj wino i cukier i gotuj aż się zmiękną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na mus.

Słoneczna tarta - Krok 5

Krok 6

Podpieczoną tartę posmaruj otrzymanym musem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.

Słoneczna tarta - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słoneczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słoneczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słoneczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słoneczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słoneczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słoneczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słoneczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Blok czekoladowy
czas przygotowania
300 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słoneczna tartaSłoneczna tarta

Szukasz inspiracji na efektowne i smaczne ciasto z morelami? Słoneczna tarta z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Aby ją przygotować, na początek zmiksuj składniki na ciasto do uzyskania gładkiej i delikatnej masy. Ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Na koniec dodawaj po jednym żółtku, ciągle mieszając. Szybko zagnieć ciasto i odstaw do schłodzenia do lodówki. Kiedy wyłożysz nim formę, ponakłuwaj je, dzięki czemu nie pojawią się na nim wybrzuszenia. Z moreli, które idealnie komponują się ze smakiem kruchego ciasta, pozbądź się pestek i pokrój owoce na ósemki. Ułóż je na cieście, tworząc efektowne okręgi. Z tego, co pozostało, przygotuj nadzienie morelowe i wylej je na wierzch ciasta. Na koniec posyp całość płatkami migdałów, zmielonymi orzechami włoskimi lub startą skórką z cytryny albo pomarańczy. Sprawdzi się również pokruszona biała czekolada. Podawaj słoneczną tartę z owocową herbatą lub kawą. Zainspiruj się tym przepisem i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.