Słoneczna tarta

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

26

83 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

673 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

1 szklanka

50 gramów

1 łyżka

nadzienie:

2 łyżki

2 łyżki

50 mililitrów

50 gramów

600 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem i zagnieć gładkie ciasto.

Słoneczna tarta - Krok 1

Krok 2

Formę do tarty wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw do lodówki.

Słoneczna tarta - Krok 2

Krok 3

Morele umyj i osusz. Dwie odłóż, resztę pokrój na ósemki i usuń pestki.

Słoneczna tarta - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż pokrojone morele. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz około 30 minut.

Słoneczna tarta - Krok 4

Krok 5

W tym czasie pozostałe morele pokrój w kostkę, dodaj wino i cukier i gotuj aż się zmiękną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na mus.

Słoneczna tarta - Krok 5

Krok 6

Podpieczoną tartę posmaruj otrzymanym musem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.

Słoneczna tarta - Krok 6
0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Tort leśny mech
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słoneczna tartaSłoneczna tarta

Szukasz inspiracji na efektowne i smaczne ciasto z morelami? Słoneczna tarta z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Aby ją przygotować, na początek zmiksuj składniki na ciasto do uzyskania gładkiej i delikatnej masy. Ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Na koniec dodawaj po jednym żółtku, ciągle mieszając. Szybko zagnieć ciasto i odstaw do schłodzenia do lodówki. Kiedy wyłożysz nim formę, ponakłuwaj je, dzięki czemu nie pojawią się na nim wybrzuszenia. Z moreli, które idealnie komponują się ze smakiem kruchego ciasta, pozbądź się pestek i pokrój owoce na ósemki. Ułóż je na cieście, tworząc efektowne okręgi. Z tego, co pozostało, przygotuj nadzienie morelowe i wylej je na wierzch ciasta. Na koniec posyp całość płatkami migdałów, zmielonymi orzechami włoskimi lub startą skórką z cytryny albo pomarańczy. Sprawdzi się również pokruszona biała czekolada. Podawaj słoneczną tartę z owocową herbatą lub kawą. Zainspiruj się tym przepisem i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.