Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki
łatwe
22 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
2 łyżeczki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
8 sztuk
1 pęczek
1 sztuka
3 łyżki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, pomidorki pokrój na połówki, kolendrę pokrój drobno, kapustę pokrój w paski szerokości ok. 2 cm. Krewetki oczyść i osusz. Wiórki kokosowe upraż na złoty kolor na suchej patelni.

Krok 2
W woku rozgrzej olej, przesmaż cebulę oraz czosnek, dodaj krewetki, pastę curry i smaż chwilę na mocnym ogniu.

Krok 3
Następnie, nie zmniejszając ognia, dodaj kapustę oraz pomidorki. Smaż dosłownie 2 minuty.

Krok 4
Kapustę dopraw do smaku Przyprawą Knorr oraz rybnym sosem, dodaj wiórki oraz kolendrę. Skrop sokiem z limonki i wymieszaj. Gotową kapustę z krewetkami wyłóż na talerze, posyp czarnym sezamem oraz szczypiorem i podawaj.


Dobra rada:
Aby urozmaicić to danie i aby było bardziej treściwe, dodaj ugotowany makaron ryżowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki
Kapusty smażonej nie trzeba nikomu przedstawiać, to danie znają wszyscy miłośnicy polskiej kuchni. Dziś mamy dla Was propozycję na jej nieco bardziej orientalne wydanie, pochodzące wprost z pięknej Tajlandii. Smażona kapusta bok choy połączona z kokosem i krewetkami to doskonały wybór na egzotyczny obiad. Kuchnię tajską cechuje przede wszystkim bogactwo aromatów, wyrazisty smak oraz nuta ostrości. Nasza kapusta smażona ma wszystkie te cechy. Spróbujcie!
Dla kogo?
Dla miłośników dań orientalnych, o bogatym smaku. Przepis na kapustę z kokosem i krewetkami przypadnie do gustu tym osobom, które szukają propozycji na szybkie i urozmaicone posiłki.
Na jaką okazję?
Kapusta smażona w tajskim stylu sprawdzi się jako danie obiadowe, a także jako oryginalny element menu imprezowego.
Czy wiesz, że?
Kapusta bok choy, inaczej nazywana kapustą chińską, uprawiana jest przede wszystkim w Chinach, Ameryce Północnej i Europie. Z nasion tego warzywa wytwarzany jest olej jadalny.
Dla urozmaicenia:
Danie możecie zaserwować z ugotowanym makaronem ryżowym.