Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki
łatwe
25 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 łyżeczki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
8 sztuk
1 pęczek
1 sztuka
3 łyżki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, pomidorki pokrój na połówki, kolendrę pokrój drobno, kapustę pokrój w paski szerokości ok. 2 cm. Krewetki oczyść i osusz. Wiórki kokosowe upraż na złoty kolor na suchej patelni.

Krok 2
W woku rozgrzej olej, przesmaż cebulę oraz czosnek, dodaj krewetki, pastę curry i smaż chwilę na mocnym ogniu.

Krok 3
Następnie, nie zmniejszając ognia, dodaj kapustę oraz pomidorki. Smaż dosłownie 2 minuty.

Krok 4
Kapustę dopraw do smaku Przyprawą Knorr oraz rybnym sosem, dodaj wiórki oraz kolendrę. Skrop sokiem z limonki i wymieszaj. Gotową kapustę z krewetkami wyłóż na talerze, posyp czarnym sezamem oraz szczypiorem i podawaj.


Dobra rada:
Aby urozmaicić to danie i aby było bardziej treściwe, dodaj ugotowany makaron ryżowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki
Kapusty smażonej nie trzeba nikomu przedstawiać, to danie znają wszyscy miłośnicy polskiej kuchni. Dziś mamy dla Was propozycję na jej nieco bardziej orientalne wydanie, pochodzące wprost z pięknej Tajlandii. Smażona kapusta bok choy połączona z kokosem i krewetkami to doskonały wybór na egzotyczny obiad. Kuchnię tajską cechuje przede wszystkim bogactwo aromatów, wyrazisty smak oraz nuta ostrości. Nasza kapusta smażona ma wszystkie te cechy. Spróbujcie!
Dla kogo?
Dla miłośników dań orientalnych, o bogatym smaku. Przepis na kapustę z kokosem i krewetkami przypadnie do gustu tym osobom, które szukają propozycji na szybkie i urozmaicone posiłki.
Na jaką okazję?
Kapusta smażona w tajskim stylu sprawdzi się jako danie obiadowe, a także jako oryginalny element menu imprezowego.
Czy wiesz, że?
Kapusta bok choy, inaczej nazywana kapustą chińską, uprawiana jest przede wszystkim w Chinach, Ameryce Północnej i Europie. Z nasion tego warzywa wytwarzany jest olej jadalny.
Dla urozmaicenia:
Danie możecie zaserwować z ugotowanym makaronem ryżowym.
























