Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżeczki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

8 sztuk

1 pęczek

1 sztuka

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, pomidorki pokrój na połówki, kolendrę pokrój drobno, kapustę pokrój w paski szerokości ok. 2 cm. Krewetki oczyść i osusz. Wiórki kokosowe upraż na złoty kolor na suchej patelni.

Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki - Krok 1

Krok 2

W woku rozgrzej olej, przesmaż cebulę oraz czosnek, dodaj krewetki, pastę curry i smaż chwilę na mocnym ogniu.

Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki - Krok 2

Krok 3

Następnie, nie zmniejszając ognia, dodaj kapustę oraz pomidorki. Smaż dosłownie 2 minuty.

Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki - Krok 3

Krok 4

Kapustę dopraw do smaku Przyprawą Knorr oraz rybnym sosem, dodaj wiórki oraz kolendrę. Skrop sokiem z limonki i wymieszaj. Gotową kapustę z krewetkami wyłóż na talerze, posyp czarnym sezamem oraz szczypiorem i podawaj.

Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić to danie i aby było bardziej treściwe, dodaj ugotowany makaron ryżowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonkiSmażona kapusta z kokosem, krewetkami i nutą wędzonki

Kapusty smażonej nie trzeba nikomu przedstawiać, to danie znają wszyscy miłośnicy polskiej kuchni. Dziś mamy dla Was propozycję na jej nieco bardziej orientalne wydanie, pochodzące wprost z pięknej Tajlandii. Smażona kapusta bok choy połączona z kokosem i krewetkami to doskonały wybór na egzotyczny obiad. Kuchnię tajską cechuje przede wszystkim bogactwo aromatów, wyrazisty smak oraz nuta ostrości. Nasza kapusta smażona ma wszystkie te cechy. Spróbujcie!

Dla kogo?

Dla miłośników dań orientalnych, o bogatym smaku. Przepis na kapustę z kokosem i krewetkami przypadnie do gustu tym osobom, które szukają propozycji na szybkie i urozmaicone posiłki.

Na jaką okazję?

Kapusta smażona w tajskim stylu sprawdzi się jako danie obiadowe, a także jako oryginalny element menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Kapusta bok choy, inaczej nazywana kapustą chińską, uprawiana jest przede wszystkim w Chinach, Ameryce Północnej i Europie. Z nasion tego warzywa wytwarzany jest olej jadalny.

Dla urozmaicenia:

Danie możecie zaserwować z ugotowanym makaronem ryżowym.